Nuori golfammattilainen Nicolas Jenkins toipuu leikkauksesta ja valmistautuu unelmiensa uraan

Elämä ennen ja jälkeen leikkausta. Näin 21-vuotias Nicolas Jenkins määrittelee historiansa, vaikka kilpirauhasleikkauksesta on kulunut vasta kolmisen viikkoa. Ne viikot ovat osoittaneet kuitenkin nuorelle golfin ammattilaiselle sen, miksi terveyttä ei saa pitää itsestäänselvyytenä.

”Alkuvuodesta kehollani oli jatkuvasti hätävilkut päällä, en vain pystynyt enää kunnolla hengittämään. Sain kyllä julkisella puolella lähetteen leikkaukseen, mutta jonotusaika olisi ollut todennäköisesti kuukausia ellei jopa vuotta pidempi.”

Jenkins on yksi Suomen golfkentän nuorista ja lupaavista ammattilaisista. Viimeisen kilpailunsa amatöörinä hän pelasi 2019 heinäkuun lopulla samalla napaten amatööriuransa parhaan saavutuksen, alle 21-vuotiaiden SM-kultaa. Tie tuohon saavutukseen ja tähän kevääseen ei ole suinkaan ollut kevyt.

”Vuonna 2016 minulla todettiin kilpirauhassairaus. Sitä ennen olin saanut Thaimaassa salmonellan, ja oikeastaan noista hetkistä lähtien elämäni on ollut vuoristorataa ja terveysongelmien kanssa painimista. Jatkuva kuristava tunne, 10 kilon laihtuminen ja uniongelmat tuntuivat hallitsevan elämääni.”

Arvioita puolet isompi kilpirauhanen

Vuosien aikana lääkäri ehti vaihtua seitsemän kertaa.

”Elämä oli yhtä odottelua. Tuntui, että huonoa vointiani vähäteltiin. Lähestyvän kesän ja ammattilaisuran kynnyksellä tuli tunne, että nyt ei vain voi enää odotella. Lähdin selvittämään, missä yksityisellä puolella voin saada itseni kuntoon.”

Sen jälkeen asiat etenivätkin nopeasti. Helsinki Hospitalin lääkärin vastaanoton jälkeen Jenkins oli jo viikon päästä leikkauspöydällä.

”Minulta leikattiin suurentunut kilpirauhanen. Normaali koko kilpirauhaselle on 15-20 grammaa, ja etukäteen oli arvioitu, että minulla se olisi noin 40 grammaa. Loppujen lopuksi henkitorven ympäriltä lähti kaikkiaan 100 grammaa tavaraa. Kilpirauhanen oli 80 grammaa ja sen ympärillä oli hyvälaatuisia kasvaimia.”

Lääkäri Ilkka Heiskasen mukaan kilpirauhanen oli selvästi arvioitua suurempi.

”Suosittelin leikkausta pitkän tautihistorian vuoksi. Jenkins oli motivoitunut ja aktiivinen potilas. Kuukauden lepo varmistaa toipumisen ja leikkaushaavan paranemisen, jonka jälkeen hän ehtii työhön ja harrastuksiin sekä golfaamaan loistavasti seuraavat 60 vuotta”, Heiskanen toteaa.

Leikkauksen vaikutukset heti havaittavissa

Ennen leikkausta Jenkinsiä ei pelottanut niinkään kipu tai leikkauksen mahdolliset riskit vaan se mitä kehosta löytyy.

”Leikkausaamuun kyllä toi jännitystä se, kun Uudenmaan rajat olivat poikkeustilanteen takia kiinni ja huolehdin, että pääsenhän varmasti kaikkien leikkausdokumenttien kanssa sairaalaan ja rajan läpi. Kun sitten pääsin perille ja tapasin lääkärini Ilkka Heiskasen, tuli tunne, että kaikki menee hyvin ja minusta pidetään täällä huolta. Tiesin koko ajan mitä tapahtuu. Ehdin nukkumaan päiväunetkin ennen leikkausta.”

Ensimmäisinä kahtena päivänä Jenkins ei pystynyt puhumaan normaalisti, mutta toipuminen lähti hyvin käyntiin. Jenkins on tyytyväinen, että hänellä on hyvät vakuutukset, ja leikkaukseen järjestyi vakuutusyhtiöltä maksusitoumus.

”Heti ensimmäisenä yönä tiesin, että tämä päätös oli oikea, vaikka tilalle tulikin loppuiäksi kilpirauhaslääkitys. Kroppa ei käy jatkuvasti ylikierroksilla ja nyt on jotenkin niin helppo hengittää. Leikkauksen jälkeen olen nukkunut yöni kuin tukki. Ei sitä aikaisemmin uskonutkaan, miten suuresti tuo voi vaikuttaa elämänlaatuun. Nyt olen aloittanut hiljalleen liikkumaan ja siirryn harjoittelun pariin.”

Suunta on selvillä

Poikkeustila on muuttanut golfissa kaikkien aikataulua, ja oikeastaan suonut Jenkinsille mahdollisuuden hoitaa itsensä rauhassa kuntoon. Ensimmäisenä edessä ovatkin tutut viheriöt Vääksyn Kanavagolfilla.

”Ensimmäinen kausi on alkamaisillaan, ja ensimmäiset kisat on todennäköisesti kesäkuun alussa. Golf on intohimoni ja suurin elämänkouluni. Tähtään huipulle ja toivon, että pysyn terveenä. Senkin olen kyllä oppinut, että elämä ei ole aina pelkästään nousujohteista.”

Nuoresta iästään huolimatta Jenkins kannustaa terveysasioissa kaikkia matalaan kynnykseen hakea apua.

”Epätietoisuuteen ei kannata jäädä. Pitää olla itse jämäkkä ja vaatia, että pääsee nopeasti hyvän hoidon pariin. Kukaan muu ei voi tehdä näitä päätöksiä puolestasi, sillä sinä itse olet vastuussa hyvinvoinnistasi.”

Toimittaja: Jonna Ekroos
Kuva: Golfliitto

Hei! Mitä mieltä olet ajanvarauspalvelustamme?

Kehitämme alati palveluitamme ja olisi hienoa, jos kertoisit  jäitkö kaipaamaan jotain.