”Nyt tiedän, että niskani kestää”

”Arvosanani prosessille on erinomainen”, Jarmo Paunonen toteaa leikkauksestaan. Arviota on kunnioitettava: antaahan sen tuleva tuotantotalouden diplomi-insinööri, jonka pääaine on suorituskyvyn johtaminen.

On vaikea kuvitella, että rauhallisen oloinen Jarmo Paunonen hermostuisi mistään. Uni ei kuitenkaan tahtonut tulla hänelle viime joulun jälkeen, kun hän odotteli pääsyä leikkaukseen. Vaikka häneltä oli aiemmin leikattu sekä polvea että olkapäätä, tuleva niskanikamiin kajoaminen arvelutti häntä. Mutta käsivarteen kiertyvä hermo oli ollut jumissa pari vuotta. Käsi puutui, sitä jomotti ja särki, ja lavan alue kramppasi. Lisäksi Paunonen oli joutunut pitämään pitkää taukoa mieluisasta harrastuksestaan vapaaottelusta.

”Mielessäni liikkui kauhuskenaarioita. Olen pessimistisesti suuntautuva persoona, ja tapani on kaivamalla kaivaa huolenaiheita.”

Helsinki Hospitalin ilmapiiri rauhoitti hänet heti.

”Kaikki olivat ystävällisiä ja jokaisella oli aikaa jutella. Kiireellisyys ei heijastunut potilaaseen. Prosessi oli hyvin suunniteltu ja lopputulos kiitettävä.”

Kamppailulajit tuntuivat omilta

Paunosen urheiluharrastukset alkoivat jo lapsuudessa pesä- ja jalkapallolla. Juvalla, maalaispaikkakunnalla, ei ollut paljon harrastusmahdollisuuksia, mutta Paunonen innostui kamppailulajeista, kuten judosta ja taekwondosta. Opiskellessaan Lappeenrannassa rakennusinsinööriksi hän löysi vapaaotteluseuraan. Muutto Helsinkiin töiden vuoksi teki harrastuksesta astetta vakavamman, ja vuonna 2010 Paunonen alkoi kilpailla. Vapaaottelu voi näyttää katsottaessa hurjalta, mutta Paunonen korostaa, että laji on tarkkaan säänneltyä.

”Kehätuomari huolehtii turvallisuudesta, ja kaikki kilpailijat tuntevat säännöt. Kisassa psyyken merkitys korostuu. Usein kaveri, jolla voitontahto on kovempi, voi viedä ottelun nimiinsä, vaikka vastassa olisikin kokeneempi tai taitavampi vastustaja.”

Monen vuoden vammakierre

Ensimmäisen ammattilaisottelunsa Paunonen kävi voitokkaasti keväällä 2012. Sen jälkeen alkoi loukkaantumiskierre. Syksyllä leikattiin tohjoksi hajonnut oikean olkapään rustorengas ja seuraavana vuonna oikean polven eturistiside.

”Toisaalta itsensä voi teloa missä tahansa”, hän toteaa.

Sitten alkoivat ongelmat niskassa – paitsi että kipu ei tuntunut niskassa vaan vasemmassa kädessä. Paunosesta tuli erään lääkäriaseman ja eri erikoislääkäreiden vakioasiakas.

”Ravasin siellä pari vuotta. Sain välillä ohjeeksi levätä, ja välillä minua kehotettiin jumppaamaan. Kamelinselkäni katkesi, kun minulta lopulla kiellettiin suunnilleen kaikki treenaaminen ja kehotettiin vain kävelemään.”

Ahkerasti liikkumaan tottunut Paunonen oli kyllästynyt omaan olotilaansa. Hermojuuri kuudennen ja seitsemännen niskanikaman välissä oli ahtautunut ja välilevy rappeutunut. Se vaivasi jokapäiväisessä elämässä. Välillä hän intoutui treenaamaan, mutta siitä seurasi takapakkia. Lopulta hän sai treenikaveriltaan vinkin neurokirurgi Esa-Pekka Pälvimäen osaamisesta. Pälvimäki on itsekin nuoruudestaan saakka harrastanut kamppailulajeja ja on niiden aktiivinen harrastaja edelleen.

”Varasin netistä ajan. Jo ensi käynnistä minulle jäi hyvä mieli.”

Uusien magneettikuvien jälkeen päädyttiin leikkaukseen.

LUE MYÖS: Uranainen joutui lennossa leikkaukseen

Kivut helpottuivat viikossa

Leikkauspäivän iltana Paunonen oli taas kotonaan.

”Tuntui oudolta, että vika oli niskassa, mutta leikkaushaava kaulassa. Ensimmäinen viikko oli aika tuskainen, mutta sitten äkkiä kivut kädessä helpottuivat.”

Parin viikon kuluttua leikkauksesta Paunonen palasi töihin. Parin kuukauden jälkeen hän pystyi palaamaan myös lajitreeneihinsä ja vetämään vapaaottelun peruskursseja.

Älä sinnittele selkäkipujesi kanssa – näin nopeasti huippukirurgin leikkaukseen voi päästä

”Tiedän, että niska kyllä kestää, mutta lihakset eivät ehkä ole vielä liikkeessä mukana, ja hermon paraneminen on hidasta. Harrastaessa olen tottunut siihen, ettei kivutonta päivää ole.”

Paunonen ei syytä vaivoistaan yksinomaan harrastustaan.

”Osasyy voi olla perintötekijöissä. Lisäksi nuorempana en osannut kuunnella kroppaani. Lihashuolto ja lämmittely jäivät silloin vähälle, enkä ymmärtänyt, ettei vanhempana enää toivu vammoista yhtä helposti kuin 16-vuotiaana. Tulevaisuudessa haluaisin vielä kilpailla, mutta en ota enää tässä iässä sitä liian tosissani, aika näyttää. Toisaalta pidän liikkumisesta monipuolisesti, ihan harrastuksena.”

Mutta mikä on se arvosana, jonka Paunonen antaa Helsinki Hospitalille? Vastaus tulee epäröimättä.

”7/5. Jos minulla jatkossa ilmenee terveydellisiä ongelmia, aion asioida samassa paikassa, ja sairauskuluvakuutukseni vuosimaksut maksan edelleen mielelläni.”

Vain yksi asia insinööri Paunosta jäi harmittamaan.

”Olisipa ollut mielenkiintoista ottaa oma leikkaus videolle.”

Meillä pääset erikoislääkärin vastaanotolle ilman lähetettä. Kysy lisää tai varaa aika!

Hei! Mitä mieltä olet ajanvarauspalvelustamme?

Kehitämme alati palveluitamme ja olisi hienoa, jos kertoisit  jäitkö kaipaamaan jotain.