Päiväunet leikkauspöydällä

”Mitä mun kropalle on tapahtunut?” keittiömestari Kalle Kiukainen ihmetteli. Urheilullisen miehen selkä ei kestänyt enää juoksulenkkejä, ja kroppa oli vapaapäivisin jumissa, vaikka se kesti 16 tunnin seisomisen ravintolassa.

Kipuun voi tottua. Sen Kalle Kiukainenkin havaitsi. Kipu selästä säteili vasempaan jalkaan niin, ettei hän saanut aamuisin sukkia jalkaan. Niinpä hän vaihtoi puhtaat sukat jo nukkumaan käydessään. Välillä tyttöystävä joutui auttamaan töihin lähtiessä kenkien laittamisessa.

”En pystynyt enää käyttämään nauhakenkiä, koska en kyennyt solmimaan kengännauhoja.”

Pitkät työpäivät hittiravintoloiden kärkeen nousseessa Baskeri&Bassossa sen sijaan sujuivat vauhdilla ja oireitta. Lenkillä vasemman polven yläpuolella alkoi tuntua pistävää kipua. Kiukaisen omat hoitomenetelmät lenkki, sali ja salibandy eivät auttaneetkaan.

Hän oletti, että viiden viikon kesäloman aikana paikat korjaantuisivat. Toisin kuitenkin kävi. Pitkät lento- ja automatkat pahensivat vaivaa, eikä lomapäivien aikana tullut seistyä kuten töissä. Toistaiseksi viimeisen juoksulenkkinsä Kiukainen veti vuosi sitten heinäkuussa Italiassa työkaverin kanssa. Se tuntui kivalta, mutta kostautui askelkipuina seuraavana päivänä.

”Aloin käydä kuntohierojalla ja fysioterapeutilla. Elättelin toivoa, että liikkumalla oikeilla tekniikoilla ja oppimalla käyttämään syviä vatsalihaksia saisin vaivani hallintaan.”

Kehonhuollosta olikin hyötyä, mutta ennen pitkää asiantuntijat totesivat, että Kiukaisen olisi aihetta kääntyä pätevän neurokirurgin puoleen.

Älä sinnittele selkäkipujesi kanssa – näin nopeasti huippukirurgin leikkaukseen voi päästä

”Lihakseni olivat kuulemma niin jumissa, että tuntui kuin olisi kiskonut isoa kiveä nurmikon alta.”

Juha Pohjolan leikkauspöydälle Kiukainen päätyi seuraavana keväänä.

”Ellen olisi tehnyt seisomatyötä, selkäni olisi ollut vielä kehnommassa kunnossa. Mietin vielä yhtiökumppanilleni, kannattako minun olla sairausloman takia poissa töistä monta viikkoa. Hän kuunteli, kuinka paljon vaiva karsi asioita arkielämästäni ja totesi, että minun pitäisi ehdottomasti mennä leikkaukseen.”

Kiukainen nukutettiin puolenpäivän aikaan. Seuraavana päivänä kello 16.30 hän seisoi jo kotinsa lähellä suosikkikahvilassaan Gran Delicatossa espressokuppi kädessä. Neljännen ja viidennen selkänikaman väli oli korjattu.

”Leikkaus tuntui vähän samalta kuin olisin käynyt päiväunilla. Helsinki Hospitalin väki oli aivan mahtavaa. En ollenkaan tiennyt, mitä oli odotettavissa, joten paljon vaikutti heti se, että kaikki ottivat minut vastaan hymyillen.”

Neljän viikon sairauslomakin kului nopeasti.

LUE MYÖS: Jääkiekkoilija Niklas Hagman: “Olen onneksi toipunut normaalisti”

”Onneksi meillä on ravintolassa niin hyvä porukka, ettei minun ole tarvinnut huolehtia töiden sujumisesta. Välillä tunnen kyllä syyllisyyttä, kun itse istun kahvilassa ja toiset huhkivat keittiössä.”

Selkäkivut ja leikkaus olivat Kiukaisen ensimmäinen kokemus sairastamisesta.

”Olen elänyt puhdasta, terveellistä elämää. Tämä oli muistutus siitä, että omista elämäntavoista huolimatta sairaus voi iskeä. Nyt osaan arvostaa terveyttä. Haluan vaalia sitä jatkossakin, että voin nauttia työstäni.”

Meillä pääset erikoislääkärin vastaanotolle ilman lähetettä. Kysy lisää tai varaa aika!

Hei! Mitä mieltä olet ajanvarauspalvelustamme?

Kehitämme alati palveluitamme ja olisi hienoa, jos kertoisit  jäitkö kaipaamaan jotain.