Valikko Sulje

Plastiikkakirurgi korjaa ja muokkaa

Töröhuulia? Ilmeettömiä kasvoja? Monella on plastiikkakirurgiasta vinoutunut käsitys, sillä suurin osa toimenpiteistä korjaa vammojen tai sairauksien aiheuttamia jälkitiloja. Myös esteettisellä kirurgialla on oma paikkansa, sanovat plastiikkakirurgian uranuurtajat Patrik Lassus ja Sinikka Suominen.

”Suurin osa plastiikkakirurgeista tekee korjaavaa kirurgiaa, jolloin korjataan vammojen jälkitiloja, sairauksia tai epämuodostumia”, Helsinki Hospitalin plastiikkakirurgian erikoislääkäri, dosentti Patrik Lassus sanoo.

Hän on erikoistunut korjaamaan kasvojen, leukojen, suun ja kaulan alueen sairauksia ja vammojen jälkitiloja. Kasvot ovat Lassuksen mielestä kaikkein haastavin ja mielenkiintoisin alue leikata, koska kasvojen kaikilla osilla on oma toiminnallinen tarkoituksensa ja koska kasvot ovat aina esillä.

”Myös esteettisellä kirurgialla on oma paikkansa. Leikkauksissa käytetään samoja tekniikoita, tehtiinpä esimerkiksi kasvojenkohotus kasvohermohalvauksen jälkitilan tai ikääntymismuutosten korjaamiseksi.”

Esteettisen kirurgian osaamisesta on hyötyä myös korjaavassa kirurgiassa, kun pyritään palauttamaan potilaan ulkonäkö takaisin vamman tai sairauden jälkeen.

Kasvoja korjataan vaativilla leikkauksilla

Suomessa löydetään 600 suusyöpää vuodessa. Suusyövän ensisijaisia aiheuttajia ovat tupakointi, alkoholi ja limakalvosairaudet. Merkittävä osa suusyövistä on nykyisin HPV-viruksen eli papilloomaviruksen aiheuttamia. Patrik Lassus uskoo, että niiden määrä kasvaa merkittävästi seuraavien kymmenen vuoden aikana.

”Myös melanoomatapausten määrä on kaksinkertaistunut 2000-luvun aikana. Se onkin nykyisin eniten lisääntynyt syöpä.”

LUE MYÖS: Plastiikkakirurgian erikoislääkäri Patrik Lassus: Ota tosissasi melanoomavaara 

Suusyöpä voi ilmetä kielessä, ikenissä, nielussa tai kitarisassa. Oireena voi olla haavauma, kovettuma tai nielemisvaikeudet. Pään alueen syövät lähettävät varhain etäpesäkkeitä, mutta kyhmy kaulalla voi olla etäpesäkkeen merkki.

Suusyövän jälkihoitona potilaalle voidaan leikkauksessa rakentaa kieli siirtämällä esimerkiksi pala reidestä ja osa verisuonista ja liittämällä verisuonet kaulalla oleviin verisuoniin. Samalla tekniikalla potilaalle voidaan rakentaa nenä tai alaluomi.

”Myös vaikkapa auto-onnettomuudessa tulleita kasvovammoja ja arpia, kuten nenän, korvanlehtien tai huulien vaurioita, voidaan korjata siirteillä”, Patrik Lassus kertoo.

Näin vaativan kasvokirurgian osaajat ovat harvassa. Helsinki Hospitaliin hakeutuukin plastiikkakirurgiaa tarvitsevia potilaita myös muualta Suomesta ja ulkomailta.

Symmetriaa kasvoihin

Kasvohermohalvauksen hoito yhdistää esteettisen ja korjaavan kirurgian.

”Lihaskalvosiirteen avulla kasvoihin voidaan palauttaa symmetriaa, ja botox-hoidolla voidaan lamata vinoon vetäviä lihaksia”, Helsinki Hospitalin kirurgian erikoislääkäri, plastiikkakirurgian dosentti Sinikka Suominen kertoo.

Hän aloitti botox-hoidot Suomessa ensimmäisten joukossa.

”Potilaat ovat tervetulleet vastaanotolleni myös ikääntymismuutosten takia. Suomalaiset potilaat ovat motivoituneita ja maalaisjärkisiä myös esteettistä kirurgiaa halutessaan.”

Sinikka Suomisen mielestä Helsinki Hospitalissa on lääkärin helppo työskennellä.

”Pyrimme aina toimimaan potilaan parhaaksi. Vastauksemme toiveisiin on yes, we can! Potilas saa täällä ehdottomasti maailman parasta hoitoa.”

Meillä pääset erikoislääkärin vastaanotolle ilman lähetettä. Kysy lisää tai varaa aika!