Valikko Sulje

Plastiikkakirurgi Sinikka Suominen rintasyöpäleikkauksesta: Uusi rinta voidaan rakentaa reiden tai vatsan ihosta

Uuden rinnan rakentaminen rintasyöpäleikkauksen jälkeen on sekä fyysisen että psyykkisen tasapainon palauttamista, kertoo plastiikkakirurgi Sinikka Suominen. Hän on korjaavan plastiikkakirurgian uranuurtajia Suomessa, ja aloitti muun muassa botox-hoidot ensimmäisten joukossa.

”Nämähän ovat paremmat kuin entiset.”

Rintasyöpäleikkauksesta toipuneen naisen kasvoille nousee hymy. Helsinki Hospitalin kirurgian erikoislääkäri, plastiikkakirurgian dosentti Sinikka Suominen on rakentanut hänelle leikkauksen yhteydessä uuden rinnan.

Pääkaupunkiseudulla rintasyöpäpotilas pääsee hoitoon muutaman viikon odotusajalla. Helsinki Hospitalissa potilas voi valita leikkausajan elämäntilanteensa mukaan ja päästä hoitoon hyvinkin nopeasti.

”Noin 60 prosenttia rintasyöpäpotilaista selviää säästävällä leikkauksella. Osalta potilaista rinta joudutaan poistamaan kokonaan”, Sinikka Suominen kertoo.

Joka kymmenennelle naiselle rakennetaan saman tien uusi rinta.

”Nykyisin vähän iäkkäämmätkin naiset haluavat rinnan poistetun tilalle. Rintarekonstruktio on sekä fyysisen että psyykkisen tasapainon palauttamista. Uutta rintaa rakennettaessa pienennetään usein samalla toista rintaa. Lopputulos voi olla potilaalle hyvinkin mieluisa.”

LUE MYÖS: Erikoislääkäri neuvoo: Yhdeksän kymmenestä rintasyöpään sairastuneesta selviytyy

Kainaloon voidaan rakentaa imusolmukkeet

Sinikka Suominen on korjaavan plastiikkakirurgian uranuurtajia Suomessa. Helsinki Hospitalissa hän leikkaa pääosin rintojen epämuodostumia ja rintasyövän jälkitiloja. Hän tekee myös kasvojen ja kaulan alueen korjauksia, pehmytosakirurgiaa ja silmien okuloplastista kirurgiaa.

”Rintasyöpäleikkauksen jälkeisen tai synnynnäisen lymfödeeman eli imuturvotuksen hoitoon on myös kehitetty uusia, ei vielä kovin tunnettuja hoitomuotoja”, Suominen sanoo.

Joka viidennelle rintasyövän sairastaneelle naiselle kehittyy leikatun puolen käteen turvotusta. Silloin on mahdollista rakentaa kainaloon imusolmukkeet.

LUE MYÖS: Oletko harkinnut leikkausta yksityissairaalassa? Näin rahoitat leikkauksen joustavasti

Rinta tehdään vaikka jenkkakahvoista

Sinikka Suominen on kehittänyt jatkuvasti uusia, korjaavia menetelmiä. Hän on esimerkiksi tehnyt ensimmäisenä Suomessa syöpäpotilaan leikatun rinnan tilalle uuden rinnan vapaalla rasvansiirtomenetelmällä ja toistuvilla rasvansiirroilla.

”Olen myös ryhtynyt rakentamaan rintoja reisi- ja alavatsakielekkeistä, jolloin siirre on mahdollista ottaa ilman lihaksiin kajoamista. On mahdollista myös ottaa pala pois vyötärön jenkkakahvoista ja rakentaa siitä rinta.”

Sinikka Suominen kehittää jatkuvasti tietämystään, luennoi ja opettaa kansainvälisillä areenoilla. Hän on muun muassa ollut mukana perustamassa plastiikkakirurgeille suunnattua mikrokirurgian koulutusohjelmaa, jossa nuoria erikoistuvia lääkäreitä opetetaan vapaiden kudossiirteiden hoidossa. Tutkinnon myöntää Barcelonan yliopisto, ja Suominen on koulutusohjelman varajohtaja.

”Olen innostunut työstäni. On etuoikeutettua voida käyttää omaa luovuuttaan, ja samalla ottaa huomioon potilaan yksilöllisyys ja kokonaisuus.”

Meillä pääset erikoislääkärin vastaanotolle ilman lähetettä. Kysy lisää tai varaa aika!