Plastiikkakirurgian tekniikoita voidaan hyödyntää rintasyöpäkasvaimen poistossa

Alkuvuosi 2019 toi monta huonoa uutista Katri Simolalle. Hänen puolisonsa oli juuri kuollut tammikuussa, ja yrittäjäpariskunnan yritykset olivat jääneet Katrin johdettaviksi. Keväällä 52-vuotiaalta Katrilta löydettiin rintasyöpä seulonnassa.

”Jo ennen sairautta olin ajatellut, että yksin en enää pysty yrityksiä pyörittämään ja liikkeenluovutus oli tulossa heinäkuussa. Halusin hoitaa syöpäleikkauksen yksityisessä sairaalassa siksi, että voin sopia joustavasti hoitokäynnit,” Simola sanoo.

Katri pääsi nopeasti tapaamaan leikkaavaa lääkäriä, joka kertoi, että kasvain on hankalassa kohdassa. Katri keskusteli lääkärin kanssa erilaisista leikkausvaihtoehdoista ja siitä, miten rinta voitaisiin säästää.

”Kun heräsin leikkauksesta ja laitoin käden rinnalleni, oli ihana tunne, että se oli tallella. Myöhemmin lääkäri vielä selitti minulle, miten hän oli muotoillut rintani leikkauksen yhteydessä. Olin ihmeissäni, että tämä kaikki voitiin tehdä samalla kerralla. Sain paremman leikkauksen kuin olisin voinut odottaa.”

Hoitajat lohduttivat vaikeassa tilanteessa

Leikkauksen jälkeen Katrille nousivat tunteet pintaan. Hän kertoo, miten hoitajat lohduttivat häntä ja juttelivat hänelle herkässä tilanteessa.

”Olen erityisen kiitollinen siitä, miten hienosti minua kohdeltiin. Minulla ei aivan heti ollut kipuja, mutta ne iskivät hetken kuluttua. Sain kipulääkkeitä, hoitaja jutteli minulle koko ajan ja tilanne rauhoittui.”

Kun toinen hoitaja tuli hakemaan Katria heräämöstä, kuuli Katri hoitajien puhuvan itsestään.

”He puhuivat minusta niin kauniisti ja kunnioittavasti. Hoitajien käytös teki minuun suuren vaikutuksen, sillä tiedän, että se ei ole itsestään selvää. Kaikki hoitajat puhuivat minulle kuin ihmiselle, eikä ”hoidon kohteelle” tai ”tapaukselle”. Hoitajat laittoivat myös lisäpiristystä aamupalatarjottimelle, koska se näytti heidän mielestään ankealta.”

Jatkohoitona Katri käy fysioterapiassa ja tekee jumppaliikkeitä kuntoutuakseen. Hän on saanut paljon järkeviä ohjeita myös ravitsemusterapeutilta.

”Tällaisen vuoden jälkeen ei voi olla huippukunnossa, mutta olosuhteisiin nähden voin hyvin. Olen suunnitellut menojani oman voinnin mukaan paitsi heinäkuussa, jolloin minun täytyi olla mukana liikkeenluovutuksessa. Silloin mentiin äärirajoilla.”

Tavoitteena symmetrinen rinta

Kirurgian ja plastiikkakirurgian erikoislääkäri Sinikka Suominen teki Katrille rintasyöpäleikkauksen, jossa käytettiin hyväksi plastiikkakirurgisia tekniikoita. Kyseessä oli ns. onkoplastinen leikkaus.

”Plastiikkakirurgit ovat jo pitkään kehittäneet tekniikoita, joiden avulla rintoja voidaan kohottaa, pienentää tai muuttaa niiden muotoa. Näitä tekniikoita voidaan hyödyntää syöpäkasvaimen poistossa ja niitä on käytetty rintasyöpäkasvaimen poiston yhteydessä noin kymmenen vuotta.”

Nykyisin rohkeammin siirretään rintakudoksen massaa paikasta toiseen käyttäen hyväksi rinnan pienennyksen tekniikoita. Esimerkiksi ”round block” -leikkauksessa arpi tehdään nänninpihan ympärille.

”Olipa kasvain missä päin rintaa tahansa, onkoplastiset tekniikat mahdollistavat, että rinnan kudosmassaa pystytään arven alapuolelta kiinnittämään ja siirtämään, jolloin rintaan ei jää tyhjää kohtaa. Onkoplastisen leikkauksen tavoitteena on tehdä rinnasta symmetrinen, kun perinteisessä säästävässä leikkauksessa voi kasvaimen kohdalle jäädä kuoppaa, Suominen sanoo.

Rintasyöpäkirurgit tekevät paljon onkoplastisia leikkauksia, mutta maailmalla on vielä paljon sairaaloita, joissa leikkauksia ei lainkaan tehdä. Lisätäkseen kirurgista osaamista Suominen kouluttaa aiheesta eurooppalaisessa rintasyövän onkologisen korjaamisen Master-ohjelmassa (European Master of Breast Oncology and Reconstructive Breast Surgery).

Erilaisia leikkausvaihtoehtoja on useita

Rintasyöpäleikkaukseen vaikuttavat rintojen koko ja muoto sekä kasvaimen tai kasvainten koko ja sijainti. Ennen leikkausta lääkäri miettii, saako rintaan hyvän muodon kasvaimen poiston jälkeen.

”On myös mahdollista poistaa koko rinta ja siinäkin tapauksessa tilalle voidaan rakentaa uusi. Jos rinnasta joudutaan poistamaan iso osa, voidaan myös toinen rinta muotoilla samanlaiseksi. Leikkauksen kannalta on helpompaa, jos potilas haluaa samalla pienentää rintojaan.”

Potilaalta otettava paksuneulanäyte antaa alustavaa tietoa siitä, mikä on syöpäkudoksen alatyyppi. Lopullinen vastaus saadaan muutaman viikon kuluttua leikkauksesta, kun patologi on tutkinut kasvaimen.

”Syöpäkudoksen tyyppi määrittelee myös sitä, miten syöpäkudosta joudutaan poistamaan. Potilaalla voi olla sekä varsinainen kasvain että esiastetta. Jos esiastetta on laajalla alueella, suosittelemme, että rinta poistetaan. Yhä useammin mietitään kuitenkin vaihtoehtoa, että rinta voidaan säästää tai rakentaa uusi rinta samassa leikkauksessa,” Suominen sanoo.

Leikkaus yritetään järjestää nopeasti

Rintasyövän diagnoosin jälkeen ensimmäinen lääkärikäynti ja tarvittavat lisäselvitykset potilaalle järjestetään parin päivän sisällä Helsinki Hospitalissa.

”Keskustelu lääkärin kanssa usein lievittää sairauden tuomaa ahdistusta ja asiakas saa käsityksen siitä, mitä hänelle tapahtuu. Leikkauksen tarve arvioidaan taudin kiireellisyyden mukaan, yleensä se yritetään järjestää viikon tai muutaman aikana,” Suominen kertoo.

Lääkäri kertoo potilaalle ennen leikkausta, mikä vaihtoehto on realistisin toteuttaa, sillä kaikki vaihtoehdot eivät sovi kaikille. Usein vaihtoehtoja on monta ja lääkärin tehtävänä on auttaa potilasta päätöksenteossa. Päätös voi tuntua raskaalta ja potilas voi haluta, että lääkäri päättää.

”Haluan kuulostella mahdollisimman paljon potilaan ajatuksia siinäkin tilanteessa,” Suominen sanoo.

Pieni osa rintasyövistä liittyy suvussa periytyvään geenivirheeseen. Geenitesti halutaan tehdä alle 40-vuotiaalle sairastuneelle tai suvun syöpähistorian vuoksi.

”Tämä tieto auttaa päätöksenteossa, sillä jos potilaalla on geenivirhe, poistetaan mieluummin koko rinta. Geenitestit ovat tulleet yhä tarkemmiksi, mutta kaikissa kaupallisissa syljestä otetuissa testeissä ei testata kaikkia Suomessa esiintyviä tavallisia geenejä. Näissä testeissä negatiivinen tulos ei anna varmuutta geenivirheestä.”

Helsinki Hospital tekee yhteistyötä syöpäsairaala Docratesin ja HUSin kanssa.

Toisaalta -korusarja kuvaa elämän ihmeellisyyttä

Katri Simola halusi kiittää saamastaan hoidosta ja antaa jotakin takaisin. Hän lähti suunnittelemaan paikallisen yrittäjän, Sysmän Kello ja Kulta Oy:n kultasepän Anne Laitisen kanssa korua, jonka tuottoa voitaisiin antaa Roosanauha-kampanjaan. Lopulta syntyikin korusarja ja mukaan kampanjaan lähti myös paikallinen Sisko’s Textiikin vaatekauppias.

Korusarjaan kuuluu korvakorut, rannerengas, kaulakoru, sormus ja amuletti, jonka voi kiinnittää lukolla esimerkiksi vaatteeseen. Koruja voidaan valmistaa hopeisena, kultaisena ja valkokultaisena. Amuletin keskellä on vaaleanpunainen turmaliini.

”Annoin korusarjalle nimeksi ”Toisaalta”. Vaikka rintasyöpään sairastuminen on kamalaa, on toisaalta ympärillä auttavaisia ja ihania ihmisiä. Ja toisaalta, kun auttaa toista, auttaa se myös itseä kaikkein parhaiten. Toisaalta meitä seuraa rakkaus koko ajan.”

Nyt myös hyvä ystävä Anne on sairastunut rintasyöpään.

”Voimme tukea toisiamme mutta taas tulimme toisaalta-sanan äärelle: elämä on ihmeellistä ja kaikenlaisia asioita tulee vastaan, mutta jos käyttäytyy ihanasti toista kohtaan, ei se vaadi paljon ylimääräistä.”

Korun kysyntä on yllättänyt Katrin ja Annen täysin.

”Luulimme, että saamme muutaman korun myytyä, mutta niitä menikin kaupaksi niin paljon, että juoksimme korumessuille ostamaan lisää turmaliineja. Nyt olemme saaneet uuden kivikorutoimittajan.”

 

toimittaja: Minna Pauliina Kataja

Lähteet ja lisätietoa:

Rinnankorjausleikkauksen käsikirja, Suomen Syöpäpotilaat ry
Rintasyöpäpotilaan opas, Suomen Syöpäpotilaat ry

Hei! Mitä mieltä olet ajanvarauspalvelustamme?

Kehitämme alati palveluitamme ja olisi hienoa, jos kertoisit  jäitkö kaipaamaan jotain.