Valikko Sulje

Tähystystutkimus on hyödyllinen terveystarkastus

Ajoissa tehty tähystystutkimus vähentää riskiä sairastua paksusuolen syöpään, kertovat Helsinki Hospitalin asiantuntijat, vatsaelinkirurgian erikoislääkärit Ilari Airo ja Pälvi Vento.

Paksusuolen tähystystutkimus on osoittautunut hyödylliseksi seulontatutkimukseksi yli 50-vuotiaille. Jos suvussa on paksusuolen syöpää, tutkimukseen kannattaa tulla jo aiemmin.

– Paksusuolen syöpä on hitaasti kehittyvä sairaus. Se lähtee hyvänlaatuisesta kasvaimesta, joka muuttuu pahanlaatuiseksi. Kun kasvain ajoissa poistetaan, vähenee tai poistuu riski sairastua paksusuolen syöpään. Siksi tähystystutkimukseen menemistä ei kannata kauan miettiä, vaan siitä on todella hyötyä, Ilari Airo sanoo.

Tähystyksessä paksusuoli tutkitaan perusteellisesti ja suurin osa löydöksistä voidaan poistaa samassa tähystyksessä. Lääkäri ottaa koepalat kaikista epäilyttävän näköisistä muutoksista ja lähettää ne laboratorioon tutkittaviksi.

Vennolla ja Airolla on molemmilla pitkä kokemus tähystystutkimusten tekemisestä. He kertovat potilaille löydöksistä tähystyksen aikana, ja diagnoosi varmistetaan 1–2 viikon kuluessa tähystyksestä valmistuvilla laboratoriotuloksilla.

Diagnoosi viivästyy, jos tutkimusta siirretään

Lääkärit painottavat, että ulosteessa olevalle verelle pitää aina löytää syy, eikä sitä pidä jäädä miettimään yksin. Lisäksi vatsakivut etenkin vasemmalla puolella ja ulostamistiheyden muutokset, esimerkiksi jatkuva ulostamisen tarve, ovat syitä lähteä tutkimuksiin.

Vaikka tietoisuus suoliston ongelmista on lisääntynyt, saattaa moni jahkailla tutkimukseen hakeutumista. Nuoret usein vähättelevät vaivojansa ja silloin diagnoosi viivästyy. He usein ajattelevat, että verenvuodon syynä on peräpukamat, ja yrittävät hoitaa niitä itsehoitolääkkeillä.

Tähystystutkimusta turhaan pelätään, varsinkin kun nettiin päätyvät kaikista ikävimmät kokemukset. Moni on kuitenkin tutkimuksen jälkeen ollut sitä mieltä, ettei kokemus ollutkaan niin rankka kuin etukäteen luuli. Tähystystutkimus on melko riskitön toimenpide, eikä siitä jää mitään jälkivaivoja.

Muut tutkimukset eivät korvaa tähystystä

Tähystystutkimusta ei voi korvata millään muulla tutkimuksella.

– Magneettikuvauksella on mahdollista tutkia suolta ja havaita kasvaimia, mutta siinä ei saa otettua näytettä, joka kertoo, onko kasvain hyvän- vai pahanlaatuinen, Ilari Airo sanoo.

Monessa kaupungissa ikääntyvää väestöä seulotaan ulosteen veritestillä. Lääkärien mukaan se on hyvä seulontatesti, mutta ei anna varmuutta kasvaimesta.

Tähystystutkimuksessa katsotaan koko paksusuoli ja usein myös ohutsuolen loppuosa. Joissakin vaivoissa voidaan tutkia vain peräsuoli, mutta lääkärit mielellään tutkivat samalla vaivalla koko suolen.

– Jos veri on kirkasta ja se liittyy vain ulostamiseen ja nuoreen ikään, voidaan tutkia vain peräsuoli. Peräsuolen tulehdus näkyy peräsuolentutkimuksessa, siihen ei välttämättä aina tarvita laajaa paksusuolen tutkimusta, Ilari Airo kertoo.

Hyvin tehty suolen tyhjennys parantaa diagnostiikkaa

Tähystystutkimusta edeltää noin viikon kestävä vähäkuituinen dieetti, jonka aikana ei syödä siemeniä sisältäviä marjoja, hedelmiä tai vihanneksia. Tutkittava ei saa syödä rautatabletteja, verenohennuslääkkeitä tai omega-3 kapseleita.

– Dieetti on tärkeä, että suolen tyhjennys onnistuu. Esimerkiksi siemenet voivat tukkia tähystimen. Jos suoli on mutkainen ja suolessa on pullistumia eli divertikkeleitä, on tärkeää nähdä se mahdollisimman hyvin. Hyvä näkyvyys parantaa diagnostiikkaa, Pälvi Vento sanoo.

Ennen tutkimusta suoli tyhjennetään juotavalla liuoksella. Suolen tyhjennyspäivänä ei saa syödä mitään kiinteää ruokaa. Tähystystutkimusta varten kannattaa varata koko päivä, sillä tutkimus voi väsyttää. Tähystystutkimuksen kesto vaihtelee, mutta se voi olla ohi kymmenessä minuutissakin.

Verenhyytymiseen vaikuttavien lääkkeiden käyttö ja mahdollinen tauottaminen tähystystoimenpiteeseen arvioidaan ennen tähystystä potilaskohtaisesti.

Asentoa muuttamalla saadaan suolen mutkat näkyviin

Tutkimusta varten asiakas puetaan housuihin, joissa on aukko takana. Tähystystutkimus aloitetaan potilaan maatessa vasemmalla kyljellä ja monesti tutkimus onnistuu tuossa asennossa. Koska paksusuolet ovat erilaisia rakenteiltaan ja niiden pituus vaihtelee, voi potilas joutua kääntyilemään tutkimussängyllä, että lääkäri saa suolen näkymään erilaisista kulmista.

– Paksusuolen loppuosassa sijaitseva sigmasuoli on usein mutkainen ja vaihtelee pituudeltaan. Asentoa muuttamalla päästää etenemään paremmin ja nähdään varmemmin mutkien taakse, Pälvi Vento kuvaa.

Lääkäri tekee tutkimuksen tähystimellä, joka on paksuudeltaan noin pikkurillin kokoinen.

– Tähystin menee suolta vastavirtaan, sitä ei ikävä kyllä saa työnnettyä suoraan suoleen vaan suoli tavallaan laskostetaan tähystimen päälle, johtuen siitä, että suoli menee vatsaontelon ympäri lenkkinä, Ilari Airo toteaa.

Kun tähystin etenee suolessa, lääkäri näkee voimakkaasti suurentavaa kuvaa suolen sisältä isolta monitorilta, jota potilaskin saa halutessaan katsoa.

– Siitä nähdään limakalvon pinta ja kunto, verisuonet, umpipussit ja haavaumat. Limakalvolla voidaan nähdä nystermiä ja sormimaisia kohoumia, joista suurin on hyvänlaatuisia adenoomia eli kasvaimia. Toisinaan löydöksenä on syövältä vaikuttava muutos, Vento kertoo.

Mahdollisuus lääkitä ja nukuttaa

Jos tutkimus pelottaa, voidaan antaa rentouttava esilääkitys. Tähystystutkimus voidaan tehdä myös sedaatiossa eli kevytnukutuksessa. Näin tehtynä tutkimuksesta tulee helpompi.

Lääkärit eivät kuitenkaan pidä täyttä nukutusta ideaalina ratkaisuna, sillä silloin potilaan luonnollisia reaktioita ei havaita, ja potilasta on vaikeampi kääntää.

– Joka toinen tutkittava ottaa tämän mahdollisuuden puheeksi ja teemme kuten asiakas toivoo. Sedaatio voidaan myös tehdä kesken toimenpidettä, jos tähystystutkimus ei muutoin onnistu, Ilari Airo sanoo.

Tähystyksessä kipu syntyy ilmasta eli suoleen laitettavasta hiilidioksidista. Tähystin voi myös venyttää suolta. Gynekologiset leikkaukset voivat vaikeuttaa tutkimusta, sillä suoli saattaa olla kiinni arvessa, eikä se liiku. Silloin suoli ei myötäile tähystintä.

– Paksusuoli saattaa liimautua kohtaan, josta munasarja on poistettu ja arpeutua siihen, Pälvi Vento sanoo.

Koepalan ottaminen suolesta tai polyypin poistaminen eivät aiheuta kipua, koska suolen limakalvoilla ei ole kipuhermoja.

– Suolen limakalvon käsittely biopsiapihdeillä tuntuu vain pieninä nykäisyinä, Vento sanoo.

Jos potilas nukutetaan, häntä tarkkaillaan pari tuntia ennen kotiinlähtöä.

Potilas saa nopeasti tiedon mahdollisista sairauksista

Tähystyksen aikana voidaan poistaa useimmat polyypit ja pienet, alle kolmen senttimetrin kokoiset adenoomat. Myös suolen limakalvolta otetaan näytteitä, mikäli asiakkaan oireena on ripuli tai jos epäillään tulehduksellista suolistosairautta.

Molemmat lääkärit sanovat, että tähystystutkimus antaa hyvän kuvan mahdollisista sairauksista heti, ja ne voidaan kertoa potilaalle tähystyksen aikana tai heti sen jälkeen.

– Ainoastaan tulehdukselliset suolistosairaudet ovat sellaisia, että epäilyn siitä voi sanoa, mutta se todennetaan mikroskoopilla. Haavaisesta paksusuolentaudista ja Crohnin taudista voi lähes poikkeuksetta antaa hetikin tietoa, mutta ne vielä varmistetaan laboratoriossa, Ilari Airo kuvaa.

Suuren hyvänlaatuisenkaan kasvaimen poistaminen ei aina onnistu tähystyksessä, vaan sitä varten tarvitaan leikkaus.

– Jos leikkaushoitoa vaativa kasvain löytyy, keskustellaan potilaan kanssa hoidosta ja järjestetään tarvittavat lisätutkimukset. Leikkauksia tehdään myös Helsinki Hospitalissa, Vento sanoo.

Lääkärit suosittelevat uutta tutkimusta noin vuoden kuluttua, jos potilaalta löytyy useampia adenoomia.

– Jos löydöksenä on yksittäinen pieni adenooma, riittää, että seuraava tähystys tehdään viiden vuoden kuluttua. Uudessa tähystystutkimuksessa varmistetaan, ettei kasvaimia ole tullut lisää, Vento toteaa.

Paksu- ja peräsuolisyövät lisääntyvät

Paksu- ja peräsuolisyövät olivat toiseksi yleisin syöpätyyppi sekä miehillä että naisilla Suomessa vuonna 2017 Suomen Syöpärekisterin tilastojen mukaan. Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan paksusuolen syöpä on yleisempi korkeakoulutetuilla, mikä antaa aihetta kiinnittää taudin ennaltaehkäisyssä huomiota elämäntapamuutoksiin (Savijärvi ym., 2019).

Syöpien lisäksi ovat lisääntyneet divertikkelisairaudet. Niitäkin pidetään elintasosairautena. Siinä suolen seinään tulee pullistumia, jotka tulehtuvat. Tämä johtuu usein ruokavaliosta, jossa on liian vähän kuituja.

– Kasvikset, hedelmät ja marjat ovat hyväksi suolistolle. Punaisen lihan syönti on paksusuolisyövän riskitekijä. Niinpä lihaa syödessä on hyvä nauttia myös runsaasti kasviksia. Kuidut nopeuttavat suolen sisällön läpikulkua ja syöpää aiheuttavien aineiden häviämistä elimistöstä. Näin suoliston limakalvo, bakteeristo ja koko ihminen voi paremmin, Vento sanoo.

Lähteet: Erikoislääkärien Ilari Airon ja Pälvi Vennon haastattelujen lisäksi artikkelissa on hyödynnetty Suomen Syöpärekisterin tilastoja ja tutkimusartikkelia: Saana Savijärvi, Karri Seppä, Nea Malila, Janne Pitkäniemi & Sanna Heikkinen (2019): Trends of colorectal cancer incidence by education and socioeconomic status in Finland, Acta Oncologica.

Toimittaja: Minna Pauliina Kataja

Vatsan tähystykset

Maha-suolikanavan tähystystutkimuksista Helsinki Hospitalissa vastaavat suomalaiset vatsaelinkirurgian erikoislääkärit, joilla on vuosien kokemus tähystystutkimuksista.

Vatsakeskus

Helsinki Hospitalin Vatsakeskuksessa hoidetaan vatsaelinten sairauksia, kuten sappikivitaudit ja erilaiset tyrät. Hoitoon pääsee ilman lähetettä, eikä leikkauksiin ole jonoja.

Hei! Mitä mieltä olet ajanvarauspalvelustamme?

Kehitämme alati palveluitamme ja olisi hienoa, jos kertoisit  jäitkö kaipaamaan jotain.