Videovastaanotolla alansa parhaimpien lääkäreiden diagnoosi ja “second opinion” onnistuu niin kesämökiltä kuin ulkomailtakin

Lääkärit ovat pitäneet puhelinvastaanottoja jo vuosikymmeniä, mutta verkon välityksellä tehtävät chat- ja videovastaanotot ovat yleistyneet vasta lähivuosina. Mahdollisuus lääkärin etäkonsultointiin on erityisen tärkeää nyt, ajassa, jolloin ylimääräisiä ihmiskontakteja ja turhaa matkustamista tulee välttää.

Tästä syystä Helsinki Hospitalin erikoislääkäreiden ja asiantuntijoiden diagnosoitavaksi pääsee nyt helposti ja turvallisesti videovastaanoton kautta. Siinä missä julkisen terveydenhoidon jonot ovat kasvaneet entistä pidemmiksi, pääsee Helsinki Hospitalin videovastaanotolle muutamassa päivässä ilman lähetettä ja jonottamista, ja leikkaus- tai muu hoito onnistuu sovittaessa jo viikon sisällä konsultaatiosta.

Hoidontarve voidaan usein määritellä myös etänä

Fyysistä kosketusta lukuun ottamatta videovastaanotto ei juurikaan eroa tavallisesta lääkärin vastaanotosta. Etenkin neurokirurgiassa, mutta myös muissa tapauksissa varhainen diagnoosi syntyy pitkälti lääkärin näkemän ja potilaan kertoman perusteella. Suurin osa hoidontarpeesta ja -muodosta voidaan siis määritellä ilman fyysistä tapaamista. Videovastaanoton jälkeen seuraava askel on usein jatkotutkimuksiin kutsuminen, mutta joissain tapauksissa tarvittavasta hoidosta voidaan sopia suoraan etänä ja kaikki valmistelut tehdä ennakkoon.

“Neurokirurgiassa 80 prosenttia diagnoosista selviää potilaan kanssa keskustelemalla. Lisäksi videovastaanotollakin voidaan tehdä erilaisia testejä, kuten pyytää potilasta punnertamaan tai kävelemään varpaillaan. Keskustelun ja suoritusten perusteella tiedetään hyvin pitkälle, mitä tehdä seuraavaksi”, Helsinki Hospitalin neurokirurgian erikoislääkäri ja lääketieteen tohtori Esa-Pekka Pälvimäki kertoo.

Otetaan esimerkiksi tapaus, jossa Pälvimäen videovastaanotolla potilas valitti käteen säteilevästä kivusta. Epäilys seitsemännen selkäydinhermon oireesta vahvistui, kun Pälvimäki pyysi potilasta punnertamaan: punnertaminen ei onnistunut vasemmalla kädellä lainkaan.

“Tämän perusteella määräsin potilaan magneettikuviin, ja pystyimme sopimaan hoidosta tapaamatta fyysisesti kertaakaan.”

Eettistä ja turvallista hoitoa kaikille

Videovastaanotto ei ole pelkästään pandemia-ajan helpottaja. Etäkonsultointi pienentää kynnystä hakeutua Helsinki Hospitalin erikoislääkäreiden ja asiantuntijoiden hoitoon pääkaupunkiseutua kauempaakin, kun lääkärin juttusille ei tarvitse matkustaa satoja kilometrejä. Usean vuoden kokemuksella tarvittaviin toimenpiteisiin voidaan määrätä kotisohvalta, mökkilaiturilta tai mistä se ikinä asiakkaalle parhaiten sopii.

“Meillä potilaan etu on se, että olemme kaikki todella kokeneita alallamme, ja pystymme siksi tekemään diagnoosin turvallisesti ilman fyysistä kontaktia. Kaikilla tulee olla oikeus parhaaseen mahdolliseen hoitoon asuinpaikasta tai elämäntilanteesta riippumatta”, Pälvimäki sanoo.

Videovastaanoton ansiosta hoito ja niin sanottu second opinion onnistuu Suomen rajojen ulkopuoleltakin.

“Meillä on paljon potilaita ulkomailta, jotka haluavat järkiperäisen toisen lääkärin arvion. Suomessa yksityisissä sairaaloissa toimitaan todella eettisesti ja samoilla periaatteilla kuin yliopistollisissa sairaaloissa. Ainoastaan silloin saadaan hyviä tuloksia ja potilaat ovat tyytyväisiä hoitoon.”

Tutustu ja katso videovastaanoton vapaat ajat täältä.

Hei! Mitä mieltä olet ajanvarauspalvelustamme?

Kehitämme alati palveluitamme ja olisi hienoa, jos kertoisit  jäitkö kaipaamaan jotain.