Valikko Sulje

Ylilääkäri Jyrki Törnwall: Huipputason kirurgiaa ja lääkärikeskuksen palveluja

”Meidät tunnetaan huippukirurgeista, mutta teemme paljon muutakin kuin leikkauksia. Monet potilaamme esimerkiksi hakevat meiltä toista mielipidettä pitkäaikaisiin vaivoihinsa. Erikoislääkärien lisäksi meille voi tulla myös fysioterapeutin, jalkojenhoitajan tai haavahoitajan vastaanotolle”, Helsinki Hospitalin ylilääkäri Jyrki Törnwall kertoo.

Helsinki Hospital on tunnettu huippuluokan kirurgisesta osaamisestaan, mutta Helsingin Bulevardilla sijaitseva sairaala ja lääkärikeskus hoitaa potilaidensa vaivat kokonaisvaltaisesti aina ensimmäisestä vastaanottokäynnistä lähtien. Itse asiassa suurin osa Helsinki Hospitalin potilaista ei tarvitse leikkaushoitoa lainkaan.

”Mietimme aina yksilöllisesti potilaalle parhaan hoidon. Meille voi tulla paitsi erikoislääkärin, myös fysioterapeutin tai jalkojenhoitajan vastaanotolle. Itse asiassa hoitopolkumme alkaa jo puhelimessa, johon vastaa aina terveydenhuollon ammattihenkilö”, ylilääkäri Jyrki Törnwall kertoo.

Omalta koulutukseltaan Törnwall on dosentti sekä suu- ja leukakirurgian erikoislääkäri. Hänen osaaminensa ulottuu leukaniveltähystyksistä aina vaativiin suun alueen syöpäleikkauksiin.

”Helsinki Hospital perustuu idealle, että meillä työskentelee vain terveydenhuollon ammattilaisia, joiden haluaisimme hoitavan itseämme. Uskomme, että se on paras laadun tae!”

Millaista lääketieteellistä osaamista Helsinki Hospitalilla on?

”Kaikki työntekijämme ovat koulutettuja terveydenhuollon ammattilaisia. Kokenut erikoislääkäreidemme joukko koostuu neurokirurgeista, vatsaelinkirurgeista, neurologeista, suu- ja leukakirurgeista, fysiatreista, korva-nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäreistä, ihotautien erikoislääkäreistä sekä plastiikkakirurgeista.

Selkäkirurgiassa olemme Pohjoismaiden johtava sairaala: 70 prosenttia tekemistämme leikkauksista on selkäleikkauksia. Haavakeskuksessa leikkaamme ja hoidamme kroonisia haavoja.

Työmme ei ole pelkästään leikkauksia, vaan potilas saa saman katon alta kokonaisvaltaista hoitoa vaivaansa. Meillä on kokeneita fysiatreja, kipulääkäreitä ja fysioterapeutteja, jotka yhdessä suunnittelevat, mikä on järkevin hoitovaihtoehto ja kuinka kuntoutuminen etenee. Meillä on myös erittäin hyvä jalkojenhoitaja.”

Millaista hoitoa tarjoatte?

”Kun perustimme Helsinki Hospitalin vuonna 2014, unelmamme oli rakentaa uudenlainen sairaala ja lääkärikeskus, jossa kaikki toiminta lähtee potilaan tarpeista. Mietimme, miten pystymme erottumaan selkeästi muista: esimerkiksi ortopediaa, käsikirurgiaa ja plastiikkakirurgiaa tehdään monessa muussakin paikassa.

Niinpä päätimme yhdistää huipputason plastiikkakirurgian, leukakirurgian ja neurokirurgian, jota muut eivät tee. Kokosimme yhteen alansa parhaat kirurgit ja erikoislääkärit sekä moniammatilliset hoitotiimit.

Haluamme tarjota erittäin laadukasta hoitoa nopeasti ja joustavasti: vastaanotolle pääsee parissa päivässä ja leikkausaika järjestyy jopa viikossa. Käytämme viimeisimpiä hoitomuotoja ja tekniikkaa. Suomessa ei ole yksityispuolella vastaavaa vaativaa kirurgiaa tarjoavaa sairaalaa.”

Millaisten vaivojen kanssa Helsinki Hospitaliin kannattaa tulla?

”Teemme vaativaa kirurgiaa, mutta olemme myös lääkärikeskus. On potilaita, jotka saattavat tulla erikoislääkärin vastaanotolle hieman anteeksi pyydellen – aivan turhaan, sillä mikään vaiva ei ole meille vähäpätöinen. Meille ei ole isoja tai pieniä leikkauksia: potilaalle leikkaus on aina iso, jännittävä ja ainutlaatuinen kokemus. On tärkeää kohdata potilas niin, ettei vähättele hänen vaivaansa.

Esimerkiksi kipupotilailla on usein pelkoja siitä, onko kivun taustalla syöpä tai vakava sairaus. Kokeneet erikoislääkärimme pystyvät hyvin nopeasti poissulkemaan vaihtoehtoja ja usein jo ensimmäisellä vastaanottokäynnillä sanomaan, onko kyse jostain vakavammasta. Yleensä kivun syy on todettavissa muutamalla tutkimuksella eikä potilasta pallotella lääkäriltä toiselle.”

Millainen on tyypillinen potilaanne?

”Potilaamme ovat tavallisia ihmisiä ympäri Suomea, ja yhä enemmän tulee potilaita myös lahden länsi- ja eteläpuolelta. Yhdysvalloistakin on tullut potilaita leikkaukseen. Itselleni kaukaisin potilas saapui kasvaimen poistoon Kuala Lumpurista. Hän oli löytänyt Helsinki Hospitalin ja minut googlaamalla.

Osa potilaistamme on jo kiertänyt useissa sairaaloissa ja käynyt jopa ulkomailla hoidossa, ja he saapuvat hakemaan vielä mielipidettä lääkäreiltämme. Esimerkiksi selkäkivuista kärsivä potilas saattaa törmätä siihen, ettei hänestä oteta edes magneettikuvaa: korkeintaan tehdään normaali röntgenkuvaus tai ei kuvata ollenkaan, ja määrätään kipulääkettä. Aika paljon vallalla on nimittäin ajatusta, ettei kipu lähde leikkaamalla pois. Ja toki on niin, että suurin osa potilaista ei hyödy leikkaushoidosta, mutta sitten on ryhmä potilaita, joiden vaiva vaatii leikkauksen mahdollisimman pian. Silloin kivut jäävät leikkauspöydälle.

Toista mielipidettä haetaankin usein juuri leikkauspäätökseen, eli leikataanko vai yritettäisiinkö kuitenkin konservatiivista hoitoa. Osaa näistä potilaista pystymme auttamaan. Emme ole mitään ihmeidentekijöitä, mutta meillä on tietyissä erikoisaloissa huippuosaamista, jota ei muissa Suomen sairaaloissa ole.”

Miten potilas hyötyy huippuosaamisestanne?

”Teemme toimenpiteitä, joita vain harvat yksityisklinikat tai -sairaalat tekevät. Monet toimijat haluavat keskittyä toimenpiteisiin, joissa on mahdollisimman vähän komplikaatioita ja post-operatiivisia ongelmia, jolloin potilasvaihto on nopeaa.

Me emme ajattele, että potilas pitäisi saada mahdollisimman nopeasti ulos. Emme myöskään kaihda leikkauksia, joissa on komplikaatioriski. Jos meille tulee potilas, jonka vaivaan meiltä löytyy kompetenssia, hoidamme hänet.”

Teettekö leikkauksia, joita muut yksityissairaalat eivät tarjoa?

”Itse olen leikannut kielisyöpiä, joissa on tehty mikrorekonstruktioita – niitä ei tehdä pään ja kaulan alueella muualla Suomessa.

Olemme tehneet myös imutierekonstruktioita. Esimerkiksi rintasyöpäpotilaalla saattaa olla alaraajassa tai kädessä häiritsevää turvotusta sen jälkeen, kun häneltä on poistettu leikkauksen yhteydessä kainalon imusolmukkeet. Turvotus on joillekin potilaille äärimmäisen invalidisoivaa. Teemme potilaalle imusolmukesiirron eli otamme muualta kehosta imusolmukkeet ja imutiet – ne ovat sellaisia millin paksuisia – ja istutamme ne kainaloon kiinni.

Näitäkään leikkauksia ei tee yksikään toinen yksityissairaala Suomessa tai edes muualla Pohjoismaissa. Toimenpiteessä on iso komplikaatioriski, ja se vaatii erittäin kokeneen kirurgin.Teemme myös raskasta suolistoalueen ja lantion alueen syöpäkirurgiaa. Leikkaukset ovat usein moniammatillisia, eli leikkaussalissa gastrokirurgi ja plastiikkakirurgi työskentelevät yhdessä.”

Millaista osaamista Haavakeskus tarjoaa?

”Haavakeskuksessamme potilaita auttaa eri alojen osaajista koostuva tiimi, joka pystyy hoitamaan erilaisia kroonisia tai muutoin vaikeasti paranevia haavoja kokonaisvaltaisesti.

Hoidimme hiljattain esimerkiksi syöpää sairastavan potilaan, jolla piti alkaa sytostaattihoito, mutta hänen leikkaushaavansa eivät olleet umpeutuneet, eikä sytostaatteja siis voitu aloittaa. Plastiikkakirurgian erikoislääkärimme Vesa Juutilainen on Suomen parhaita haavakirurgeja: hän leikkasi potilaan, haavat paranivat ja potilas pystyi aloittamaan sytostaatit.

Diabeetikkojen haavat ovat usein jaloissa ja niin kivuliaita, että ne saattavat estää jopa kävelemisen. Pahimmillaan pitkään auki olevasta ja infektoituvasta haavasta seuraa amputaatio. Mitä nopeammin haavaa päästään hoitamaan, sitä pienemmillä toimenpiteillä se saadaan kuntoon.”

Meillä pääset erikoislääkärin vastaanotolle ilman lähetettä. Kysy lisää tai varaa aika!