​Asiakaspalvelu 09 417 00100

Varaa aika
Artikkeli

Artikkeli

 

 

Haavahoitajan 5 neuvoa: Näin hoidat haavat kesällä

21.6.2017 16.29

Vanha kansa nimesi suven kuumat ja kosteat viikot mätäkuuksi, koska silloin haavat tulehtuvat herkästi. Helsinki Hospitalin Haavakeskuksen haavahoitaja Anne Karisto kertoo, kuinka hoidat haavat oikein kesälaitumilla.

1. Puhdistamiseen riittää useimmiten puhdas vesi

”Monet luulevat, että haavat pitää aina puhdistaa desinfiointiaineella, mutta tavallisesti pinnallisen haavan puhdistamiseen riittää puhdas juomakelpoinen vesi. Ulkona syntynyt haava pitää puhdistaa erityisen huolellisesti: Pese ensiksi kädet huolellisesti. Huuhtele haava puhtaaksi juoksevalla puhtaalla vedellä ja poista irtoroskat. Peitä puhdistettu haava hengittävällä harsosidoksella ja laita tarvittaessa väliin tarttumaton rasvasidos, joka ehkäisee sidoksen tarttumista haavaan kiinni. Sidoksen voi kiinnittää ihoteipillä tai kierresiteellä. Likaisten haavojen yhteydessä on syytä tarkastaa jäykkäkouristus- eli tetanusrokotuksen voimassaolo.”

2. Laastaria tai sidettä ei tarvitse vaihtaa päivittäin

Hoida haavat oikein

Pese aina ensiksi kädet.

Tyrehdytä verenvuoto painamalla haavaa napakasti vaikkapa puhtaalla talouspaperilla.

Puhdista haava juomakelpoisella vedellä tai keittosuolaliuoksella.

Poista haavasta lika ja roskat.

Peitä haava ensin rasvataitoksella sekä hengittävällä harsotaitoksella ja kiinnitä kevyesti kierresiteellä tai ihoteipillä.

Ohjeet antoi haavahoitaja Anne Karisto.

 

”Jos haava ei vuoda, sidettä ei tarvitse avata päivittäin vaan ainoastaan silloin, kun sidos kastuu tai on likainen. Ainoastaan tulehtunut haava tulee hoitaa 1–2 kahden päivän välein erityksestä riippuen.”

3. Pidä haava kosteana ja suojattuna

”Normaalin haavan päälle kehittyy helposti kipeä rupi, joka paranee hitaasti. Haava paranee parhaiten kehonlämmössä, kosteana ja suojattuna. Jotta haava ei tulehtuisi, kannattaa välttää uimista tai laittaa vesitiivis sidos sen suojaksi. Perushaavanhoitotuotteet löydät apteekista.”

4. Ennaltaehkäisy on parasta haavanhoitoa

”Erityisesti diabeetikoiden tulisi kesällä varoa haavoja ja hiertymiä sekä tarkastaa jalkansa. Jos jalkojen tuntoaisti on heikentynyt, pienikin kivi kengässä tai huonosti istuva jalkine voi aiheuttaa vaikeasti paranevan haavan. Hyvät kengät ja vartalon suojaus varsinkin metsässä liikkuessa ovat parasta ennaltaehkäisyä.”

5. Lääkäri hoitaa vakavat ja huonosti parantuvat haavat

”Yleensä haava paranee 1–2 viikossa. Jos haava ei umpeudu tai haava-alueella on punoitusta, turvotusta ja kuumotusta tai haava märkii ja nousee kuume, on aika lähteä lääkärin vastaanotolle. Syvät pisto-, viilto- ja puremahaavat vaativat aina lääkärillä käyntiä.”

LUE MYÖS: Haavakeskuksessa hoidetaan vaikeatkin haavat

Helsinki Hospitalin Haavakeskus

Helsinki Hospitalin Haavakeskuksessa hoidetaan vaikeasti paranevia ja kroonisia haavoja, kuten painehaavoja, diabeetikoiden jalkahaavoja, tapaturmaisesti syntyneitä haavoja tai leikkauksen jälkeisiä komplikaatioita. Ongelmahaavojen hoitaminen vaatii monipuolista erityisosaamista ja huolellista diagnostiikkaa. Haavakeskuksessa potilasta hoitaa tiimi, johon kuuluu muun muassa plastikkakirurgi, ihotautilääkäri, haavahoitaja ja jalkojenhoitaja.

Meillä pääset erikoislääkärin vastaanotolle ilman lähetettä. Kysy lisää tai varaa aika!

 
Vesa Juutilainen
Plastiikkakirurgi, ortopediLue lisää
Kirsi Isoherranen
Ihotautien erikoislääkäriLue lisää
Jussi Valtonen
Plastiikkakirurgi Lue lisää