​Asiakaspalvelu 09 417 00100

Varaa aika

 

Uranainen joutui lennossa leikkaukseen

20.6.2017 14.26

Katri Viippola oli aloittamassa uudessa, vaativassa työpaikassa. Selkä kuitenkin petti ulkomailla kesken opintomatkan. ”Ei minulla ole aikaa!” hän kauhistui ajatusta leikkauksesta.

Vuoden 2015 syksy oli ollut Katri Viippolalle työntäyteinen ja rankka. EMBA-kurssimatka Kaliforniaan tarjoaisi odotetun breikin ennen joulua. Tammikuun kolmantena Katri Viippola aloittaisi työn työeläkevakuutusyhtiö Varman HR-, viestintä- ja vastuullisuusjohtajana.

”Eräänä aamuna matkalla heti ylösnousun jälkeen takareittäni alkoi sattua hirveästi”, Viippola kertoo. Mitään erikoista ennen onnetonta aamua hän ei muista tapahtuneen. Nostiko hän raskasta laukkua San Fransiscon lentokentän matkalaukkuhihnalta huonossa asennossa, kun selkä oli lennon jäljiltä jäykkä? Ainakaan silloin ei tuntunut mitään kipua.

”Pääsin paikan päällä sairaalaan, jossa arveltiin, että kipujen syynä on lihaskramppi. Sain relaksanttipiikin ja rauhoittavia lääkkeitä. Lisäksi sain kipulääkkeitä. Niillä punaisilla pillereillä tohotin menemään kymmenen päivän ajan.”

Kun kipu vain yltyi, Viippola palasi sairaalaan. Jalka ultrattiin veritulppaepäilyn takia. Selkä kuvattiin röntgenissä, mutta kuvissa ei näkynyt mitään poikkeavaa. Vahvojen lääkkeiden avulla pitkä paluulento kului nukkuen.

Massiivinen prolapsi

Jouluun oli aikaa muutama päivä. Jouluihmisenä Viippola odotti malttamattomana valmistelujen aloittamista, mutta kipu pakotti Helsingissä ortopedille, joka lähetti Viippolan MRI-kuvaukseen.

”Olin toiseksi viimeistä päivää vanhassa työpaikassani, keskellä entisen järjestämistä, kun ortopedi soitti minulle. Hän suositteli neurokirurgi Esa-Pekka Pälvimäen vastaanottoa.”

Kuka

Katri Viippola, 39

Ammatti: Työeläkevakuutusyhtiö Varman HR-, viestintä- ja vastuullisuusjohtaja.

Harrastukset: EMBA-opiskelu, sauvakävely, koirat ja ruotsalaiset dekkarit.

 

Pälvimäki tutki kuvat ja teki Viippolalle tarvittavat testit. Viippola ei pystynyt nousemaan vasemman jalan päkiälle. ”Sinulla on massiivinen prolapsi, joka pitää leikata”, Pälvimäki totesi.

”Ei onnistu!” Viippola vastusti. ”Minulla alkaa uusi vaativa työtehtävä kahden viikon kuluttua ja joulukin on tulossa – leikkaus sotkisi kaiken!”

”Hyvä on, saat miettiä itse. Vasen jalkasi on halvaantumassa”, Pälvimäki vastasi.

Entisenä journalistina Viippola alkoi tentata neurokirurgia: milloin leikkaus voitaisiin järjestää, kuka leikkaisi, olisiko leikkaava kirurgi varmasti hyvä?

”Oli onnellisten sattumien summa, että päädyin Pälvimäen taitaviin käsiin. Jälkeenpäin luin, miten paljon vastaavissa leikkauksissa voi mennä pieleen”, Viippola sanoo nyt helpottuneena päätöksestä.

Töihin aikataulussa

Leikkauksen jälkeisen joulun Viippola muistaa aina, koska sairastuminen pysäytti totutut kuviot. ”Olen nopealiikkeinen, mutta sängyn pohjalla oli aikaa miettiä, mikä sitten olisi ollut parempi ajankohta?”

Sairaalasta hän kotiutui leikkauspäivän iltana. Joulusauna jäi väliin tikkien takia, mutta se oli pieni murhe. Välillä hän sormeili Pälvimäen käyntikorttia. ”Onhan kovin poikkeuksellista, että neurokirurgi antaa käyntikorttinsa ja sanoo, että soita tarvittaessa numerooni, joulunpyhinä!”

Kolmas tammikuuta, ensimmäisenä työpäivänään, Viippola pystyi hakemaan Varmasta työvälineensä.

”Työskentelin pari viikkoa etänä ja kävin kokouksissa. Kun pahin väsymys ja kivut hellittivät, töissä oli helpompaa kuin kotona, jossa reagoi tuntemuksiinsa ja on aikaa pysähtyä kuuntelemaan joka risahdusta.”

Istuminen oli alussa hankalaa, mutta esimerkiksi opintoihin liittyvää seminaariluentoa voi kuunnella myös lattialla selällään maaten: huumori auttaa aina.

Kärsivällisyyden koulussa

Kun leikkauksesta on nelisen kuukautta, Viippola pystyy kävelemään pitkiä lenkkejä koiriensa kanssa. ”Hermo paranee hitaasti, ja kotijumppaan tunnollisesti fysioterapeutilta saamillani ohjeilla.”

Viippola kertoo yllättyneensä myönteisesti siitä, miten koko hoitoketju toimi.

”Hätäni oli iso, ja huoli jalastani otettiin Helsinki Hospitalissa vakavasti. Pälvimäki on varmasti kuullut sata kertaa potilailta samat selitykset kuin minulta: leikkaus ei sovi aikatauluun, työni on niin vaativaa.”

Katri Viippola onkin oppinut kokemuksestaan. ”Lääkäriin on mentävä riittävän ajoissa, ennen kuin mitään kohtalokasta ehtii tapahtua. Oikean asiantuntijan tunnistaminen on myös tärkeää. Työn vastapainoksi on pidettävä huolta lihaksistostaan. Opin myös kärsivällisyyttä ja hyväksymään, että toipuminen ei tapahdu yhtäkkiä.”

Ammatillisestikin sairastaminen opetti: ”Johtajan pitäisi uudessa työpaikassa antaa heti itsestään dynaaminen kuva, sillä sata ensimmäistä päivää juoksevat nopeasti. Sen sijaan, että olisin tammikuussa käärinyt hihat ylös ja laittanut tuulemaan, minulla oli ensimmäiset viikot aikaa todella kuunnella ihmisiä. Se vasta johtajalle onkin tärkeää.”

Meillä pääset erikoislääkärin vastaanotolle ilman lähetettä. Kysy lisää tai varaa aika!

 
Jussi Antinheimo
NeurokirurgiLue lisää
Elena Haapaniemi
NeurologiLue lisää
Leena Kivipelto
NeurokirurgiLue lisää
Juha Pohjola
NeurokirurgiLue lisää
Esa-Pekka Pälvimäki
NeurokirurgiLue lisää
Jari Siironen
NeurokirurgiLue lisää