​Asiakaspalvelu 09 417 00100

Varaa aika
Artikkeli

Artikkeli

 

 

Jalkojenhoitajan 10 vinkkiä: Näin pidät jalkasi kunnossa

28.3.2018 10.49

 

 

 

Raspatako vaiko eikö? Entä pitääkö rakkula puhkaista? Jalkojenhoitajamme Marjo Palkeinen kertoo, kuinka pidät hyvää huolta jaloistasi ja ehkäiset yleiset jalkavaivat. Samalla tarjoat itsellesi mukavaa arjen hemmottelua.

1. Joka päivä on pesupäivä

”Pese jalat päivittäin kädenlämpöisellä vedellä. Pelkkä vesi on paras, mutta jos käytät pesuainetta, varmista, että se on pH-arvoltaan alle seitsemän. Kuivaa iho ja varvasvälit huolellisesti, koska kosteaksi jäänyt iho altistaa sieni- ja bakteeri-infektioille. Ruusuinfektio alkaa yleisimmin pikkuvarpaanvälistä. Liiallinen jalkojen liottaminen häiritsee ihon kosteustasapainoa, mutta reilun viiden minuutin jalkakylpy silloin tällöin tekee hyvää ja rentouttaa.”

2. Stoppi raspaukselle

”Jalkojen raspaus kiihdyttää ihon puolustusmekanismia ja altistaa kovettumille. Raspi ei siis kuulu hyvään jalkojenhoitoon. Myyntiin on tullut myös paristokäyttöinen raspi, ja se voi aiheuttaa diabeetikolle jalkahaavan – eikä sen käyttö ole hyväksi kenellekään.”

Jalkojenhoitaja Marjo Palkeinen

Jos jalkaterässäsi on känsä, kovettuma, haava tai sisäänpäin kasvanut kynsi, apu löytyy Marjo Palkeisen luota. Jalkojenhoitajamme on erikoistunut diabeetikkojen jalkoihin, mutta hallitsee myös terveiden jalkojen hemmotteluhoidot.

Tutustu Marjoon tästä

 

3. Tarkista varpaanvälien kunto

”Tarkista jalkapohjasi ja varpaanvälisi päivittäin tai ainakin viikoittain, jotta huomaat mahdolliset ihovauriot ajoissa.”

4. Kynnen muodolla on väliä

”Leikkaa varpaankynnet varpaanpään muotoisesti. Älä pyöristä kulmia, jotta kynnet eivät ala kasvaa sisäänpäin. Kynsi on oikean pituinen, kun se tuntuu varpaanpäätä sormella painettaessa. Jos kynsien reunoille jää niin sanottuja kynsitikkuja, syy on yleensä kynsileikkurissa. Jos käytät leikkuria, sen on oltava suorateräinen. Jalkojenhoitaja poistaa kynsitikut turvallisesti. ”

5. Ota kynsimuutokset vakavasti

”Jos varpaankynsiesi väri, muoto tai koostumus muuttuvat, ota yhteyttä jalkojenhoitajaan. Esimerkiksi keltaisuus tai paksuuntuminen voi kieliä sieni-infektiosta, tummuus taas heikentyneestä verenkierrosta. Kynsi saattaa myös irrota monista eri syistä. Liian pitkään hoitamatta jääneet kynsiongelmat ovat viime aikoina selvästi yleistyneet jalkojenhoitajien asiakkailla.”

6. Rasva pitää pehmeänä

”Rasvaa jalkasi säännöllisesti perusvoiteella. Näin iho pysyy joustavana ja kimmoisana. Älä rasvaa varvasvälejä.”

7. Tarpeeksi tilaa sukkaan ja kenkään

”Hyvä sukka on tilava kärjestä, ei kiristä, imee kosteutta ja estää hiertymien synnyn. Oikeanlainen jalkine on riittävän tilava. Se toimii iskunvaimentimena ja tukee jalkaterien asentoa. Tarkista, että kenkä ei paina eikä hierrä. Kun ostat uudet kengät, ehkäiset rakkojen syntymisen, kun suojaat ihon talkilla tai rakkojenehkäisypuikolla. ”

8. Malttia rakkojen kanssa

”Jos kantapäähäsi tulee rakkula, sitä ei kannata puhkaista, vaan suojaa se esimerkiksi rakkolaastarilla. Suojattu iho paranee normaalisti ja suoja vähentää kipua. Ison rakon voit puhkaista steriilillä neulalla sivusta. Paina puhkaisun jälkeen iho kasaan ja tyhjennä rakko. Laita sen päälle suoja niin pitkäksi aikaa, että uusi iho kasvaa tilalle.”

9. Asiantuntija hoitaa vakavat vaivat

”Jos jaloissasi on ongelmia, varaa aika jalkojenhoitoon. Ja vaikka erityisiä vaivoja ei ole, jalkaterveystarkastus on hyvä teettää kerran vuodessa. Esimerkiksi kynsivallintulehdus ja diabeetikon jalkahaava vaativat aina asiantuntijan hoitoa.”

10. Valitse oikea asiantuntija

”Jotta jalkasi saavat parasta mahdollista hoitoa, valitse rekisteröity jalkojenhoitaja tai jalkaterapeutti. Asiantuntevat jalkojenhoitajat työskentelevät yksityisissä lääkärikeskuksissa sekä itsenäisinä yrittäjinä.”


Katso myös: Hoito parantaa vaikeatkin haavat -luento

Asiantuntijaluennollamme plastiikkakirurgian erikoislääkäri, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Vesa Juutilainen kertoI tavallisimmista kroonisista haavoista ja niiden hoitoperiaatteista. Jalkojenhoitajamme Marjo Palkeinen puolestaan käsittelI jalkojen hoidon merkitystä terveydelle. 


 

Kysy lisää tai varaa aika Marjo Palkeisen vastaanotolle

 

 

 

 

Pälvi Vento
Vatsaelin- ja yleiskirurgiLue lisää
Jari Siironen
NeurokirurgiLue lisää
Esa-Pekka Pälvimäki
NeurokirurgiLue lisää
Kia Pelto-Vasenius
FysiatriLue lisää
Sinikka Suominen
PlastiikkakirurgiLue lisää
Johan Marjamaa
NeurokirurgiLue lisää
Vesa Juutilainen
Plastiikkakirurgi, ortopediLue lisää
Jussi Antinheimo
NeurokirurgiLue lisää
Leena Kivipelto
NeurokirurgiLue lisää
Kirsi Isoherranen
Ihotautien erikoislääkäriLue lisää