​Asiakaspalvelu 09 417 00100

Varaa aika
Artikkeli

Artikkeli

 

 

Leuka lonksuu, hoito tepsii

25.4.2018 16.00

Leukanivelten vaivat ovat erittäin yleisiä. ”Onneksi niihin löytyy monenlaista helpotusta”, sanoo dosentti, suu- ja leukakirurgian erikoislääkäri Jyrki Törnwall.

Leukanivelvaivoista kärsivät molemmat sukupuolet, mutta lääkärin vastaanotolla naisia käy miehiä enemmän.

”Liekö syynä se, että naiset hakeutuvat aktiivisemmin hoitoon?” Jyrki Törnwall arvelee.

Leukanivel on elimistön eniten käytetty nivel, mutta suun normaaliin liikkumiseen emme yleensä kiinnitä huomiota. Leukanivelen luisten rakenteiden välissä on sidekudoksesta muodostunut välilevy, joka toimii suojana alaleuan nivelpään ja kallon välissä. Aina kun suu avautuu puhumiseen tai syömiseen, terve välilevy suojaa leukaniveltä. Joskus välilevy pääsee luiskahtamaan nivelpään etupuolelle tai joskus se voi revetä takaosastaan. Silloin suun avaaminen vaikeutuu ja pienikin liike aiheuttaa kipua. Pitkään jatkuva kipu voi säteillä koko päähän.

Suurin osa leukanivelen välilevyn luiskahduksista on niin sanottuja palautuvia poisluiskahduksia. Törnwall kuvaa, että silloin välilevy jää jumiin ikään kuin matto autonoven väliin: ovi kyllä sulkeutuu, muttei kunnolla.

”95 prosenttia tällaisista tapauksista voidaan hoitaa hammaslääkärin määräämillä purentakiskoilla”, Jyrki Törnwall sanoo.

Potilaan on kuitenkin sitouduttava purentakiskojen säännölliseen käyttöön yleensä viikkojen tai kuukausien ajaksi. Joillakin hoito voi kestää vuosia, toisilla hoito voi jäädä pysyväksi, mutta useimmiten tilanne rauhoittuu.

Leukanivelen perustutkimuksiin kuuluu panoraamakuva nivelestä. Kartiokeilakuvassa nähdään mahdollinen mekaaninen este nivelessä.

Leukanivelen tähystyksellä eli skopialla päästään tutkimaan niveltä vielä tarkemmin kuin magneettikuvalla. Niveleen viedään tähystin, joka on halkaisijaltaan vain 1,2 millimetriä. Jos niveleen on kasvanut arpikudosta, skoopilla voidaan irrottaa kiinnikkeitä.

Leukanivelkin kuluu

Kun potilaalle kertyy ikää, kulumia voi tulla leukaniveleen siinä missä sormiin tai polviinkin. Silloin korvasta kuuluu herkästi rahinaa ja loksahduksia. Moni hakeutuukin vaivan takia ensin korvalääkärille. Suurin osa leukanivelen kulumista eli osteoartroosista on niin lieviä, ettei niille tarvitse tehdä mitään.

Jos suun avaaminen on huonontunut, fysioterapialla ja välinejumpalla voidaan päästä hyviin tuloksiin. Kotiin hankittavalla, hampaiden väliin asetettavalla kaarevalla laitteella suuta voi treenata päivittäin. Laitteella estetään myös arpikudoksen muodostuminen. Ellei jumpasta ole apua, kovasti kipua aiheuttava tai suun avautumista vaikeuttava kuluma voidaan hoitaa tekonivelleikkauksella.

”Tekonivel valmistetaan jokaiselle mittatilauksella mallinnoksen perusteella. Kun leikkauspäätös on tehty, nivelen valmistuminen kestää pari kuukautta. Tekonivelen toiminta on erittäin hyvä, ja kivut lähtevät samantien”, Jyrki Törnwall kertoo.

Tapaturmassa tai onnettomuudessa leukanivelen pää voi murtua. Yli puolet näistä tapauksista voidaan hoitaa purentakiskolla.

”Jos nivelpää on luiskahtanut paikaltaan, on se tarpeen korjata leikkauksessa titaanilevyllä, ja ongelma laantuu parissa kuukaudessa. Ilman leikkausta vaiva voi johtaa purentavirheisiin, jolloin voidaan joutua tekemään purennankorjausleikkaus.”

Nivelreuma ja tulehdukselliset ihosairaudet voivat myös vaivata leukaniveltä. Silloin leukakirurgi selvittää vaivaa yhdessä reumalääkärin kanssa. Ensisijaisena hoitona on rauhoittaa nivel paikallishoitona kortisonipistoksilla.
 
 


Meillä pääset erikoislääkärin vastaanotolle ilman lähetettä. Kysy lisää tai varaa aika!

 
Leif Bäck
KorvalääkäriLue lisää
Patrik Lassus
PlastiikkakirurgiLue lisää
Jyrki Törnwall
Suu- ja leukakirurgiLue lisää