​Asiakaspalvelu 09 417 00100

Varaa aika
Artikkeli

Artikkeli

 

 

Kipustimulaattori voi tuoda pitkäkestoisen avun

20.6.2018 12.20

Krooninen kipu vaivaa. Auttaisiko kipustimulaattori?


1. Mikä on kipustimulaattori?

Kipustimulaattorilla tehtävä pitkäaikainen sähköärsytys on neuromodulaatiota eli hermoston toiminnan säätelyä. Kipustimulaattorin asentaa neurokirurgi. Stimulaattorin elektrodeilla stimuloidaan selkäytimen takajuostetta.

2. Millaisiin ongelmiin sitä voidaan käyttää?

Tavallisimmat käyttötarkoitukset ovat raajojen hermovammoihin liittyvä krooninen kipu, aineenvaihdunta- tai verisuonitautien aiheuttamat neuropaattiset kivut, osittaiseen selkäydinvammaan liittyvä kipu ja toistuvien selkäleikkausten jälkeiset raajakivut sekä monimuotoinen kipuoireyhtymä eli CRPS. Hoitoa käytetään tilanteissa, joissa krooninen kipu ei muilla lääkkeettömillä hoidoilla ja lääkityksellä ole hallittavissa.

3. Sopiiko kipustimulaattori jokaiselle?

Periaatteessa se sopii kaikille, joilla on sopiva käyttöaihe. Koska hoito on hyvin kallista, harkinta tehdään tarkasti ja yksilöllisesti.

4. Kuinka asennus tapahtuu?

Kipustimulaattorin asennus tehdään siten, että asennetaan lankamainen tai ohut levymäinen elektrodi selkään keskiviivaan tehdystä neulanpistosta tai isommasta ihoavauksesta epiduraalitilaan selkäytimen takapinnan tuntumaan. Yläraajaan säteilevissä kivuissa tai käden kivuissa kohteena on tavallisesti kaularanka, alempien kehonosien kivuissa lanne- tai rintaranka. Potilaalle soveliaimmat stimulaatioarvot säädetään hoidon aluksi, ja hienosäätö tehdään polikliinisesti tarvittaessa.
Suomessa selkäydinstimulaatio on keskittynyt pääasiassa yliopistosairaaloiden neurokirurgian klinikoihin, erikoistuneisiin neurokirurgisiin yksityisiin klinikoihin kuten Helsinki Hospitaliin ja kipupoliklinikoiden anestesiologisiin yksikköihin.

5. Saako kipustimulaattorista jatkuvan avun?

Jos stimulaatiohoito koestimulaation perusteella auttaa, hoito yleensä auttaa pitkäkestoisesti.

6. Millaisia sivuvaikutuksia kipustimulaattorilla voi olla?

Komplikaatiot ovat harvinaisia. Tavallisimpia ovat asennuksen jälkeinen päänsärky, infektio, elektrodin siirtyminen ja johtovika sekä stimulaation kohdentuminen muualle kuin aiotulle alueelle.

 
 


Meillä pääset erikoislääkärin vastaanotolle ilman lähetettä. Kysy lisää tai varaa aika!

 
Jari Siironen
NeurokirurgiLue lisää
Leena Kivipelto
NeurokirurgiLue lisää
Juha Pohjola
NeurokirurgiLue lisää
Timo Pohjolainen
FysiatriLue lisää
Esa-Pekka Pälvimäki
NeurokirurgiLue lisää
Jussi Antinheimo
NeurokirurgiLue lisää
Juri Kivelev
NeurokirurgiLue lisää
Johan Marjamaa
NeurokirurgiLue lisää
Kia Pelto-Vasenius
FysiatriLue lisää
Kaija Puustjärvi-Sunabacka
FysiatriLue lisää