​Asiakaspalvelu 09 417 00100

Varaa aika
Artikkeli

Artikkeli

 

 

Suolikanavan tähystyksellä on hyvä selvittää oman suolen tilanne

20.6.2018 22.33

Suolikanavan tähystys olisi hyvä tehdä kerran elämässä, noin 60-vuotiaana, vaikka mitään oireita ei olisi – varsinkin, jos suvussa on suolistosyöpään sairastuneita, suosittelee vatsaelinkirurgian erikoislääkärimme Pälvi Vento. 

Nielemisvaivat, närästys, suolen toiminnan muutos tai veren tulo peräsuolesta on aina syytä tutkia maha- ja suolikanavan tähystyksellä. Tutkimus kannattaa tehdä myös silloin, jos lähisuvussa on ollut suolistokasvaimia, ja halutaan selvittää oman suolen tilanne.

Gastroskopiassa tutkitaan ruokatorvi, mahalaukku ja pohjukaissuoli. Tarvittaessa otetaan koepaloja limakalvoilta tai poikkeavista löydöksistä. Näytteen ottaminen, kuten koko tutkimus on kivuton, ja useimmiten se tehdään käyttämällä suihkemaista nielupuudutetta. Jos tutkimus jännittää potilasta kovasti, voidaan antaa myös rentouttavaa lääkettä suonensisäisesti. Tutkimusta varten potilas on syömättä kuusi tuntia ja juomatta neljä tuntia.

– Gastroskopiassa havaitaan mahdollinen ruokatorven tulehdus sekä sen aste. Voidaan myös tunnistaa, onko potilaalla palleatyrä, mahahaava, helikobakteeri-infektio, pohjukaissuolihaavauma tai kasvaimia. Voidaan nähdä viitteitä myös maksan sairauksista, kuten ruokatorven suonikohjusta tai mahalaukun vuotoherkkyydestä, selventää vatsaelinkirurgian erikoislääkäri, LKT Pälvi Vento. 

Lue koko juttu Mediaplanetin Terveenä-sivulta

 
Pälvi Vento
Vatsaelin- ja yleiskirurgiLue lisää
Jorma Halttunen
Vatsaelin- ja yleiskirurgiLue lisää
Ilkka Heiskanen
Vatsaelin- ja yleiskirurgiLue lisää
Antti Hietaranta
Vatsaelin- ja yleiskirurgiLue lisää
Pekka Luukkonen
VatsaelinkirurgiLue lisää