​Asiakaspalvelu 09 417 00100

Varaa aika
Artikkeli

Artikkeli

 

 

Neurokirurgi kertoo: näin hoidan selkäkivun

18.10.2018 10.11

Aamulla selkäleikkaukseen ja samana päivänä omin jaloin kävellen kotiin. Neurokirurgin tekemä mini-invasiivinen leikkaus säästää kudoksia, ja siitä toipuminen on nopeaa.

Ajatus leikkauksesta pelottaa monia selkäkivuista kärsiviä, vaikka onnistunut kirurginen toimenpide voisi tuoda välittömän avun vaivoihin. Helsinki Hospitalin Spine Center -selkäkeskuksen neurokirurgian erikoislääkäri Jussi Antinheimo kertoo, miksi selkäkivuista kärsivän kannattaa vitkastelun sijaan hakeutua neurokirurgin vastaanotolle.

1. Nopeasti diagnoosi ja oikea hoito

”Selkäkipupotilaan ei kannata sinnitellä pitkään vaivojensa kanssa. Erikoislääkärikäynnin aika on, jos oireet alkavat haitata päivittäistä elämää. Välilevyn pullistuma on helppo tunnistaa magneettikuvauksella, ja valtaosa potilaista hoidetaan ilman leikkausta. Ammattilainen pystyy kertomaan, mistä on kyse ja miten hoidon kanssa kannattaa edetä.

LUE MYÖS: Leikkaushoitoa vaativa välilevyn pullistuma kannattaa hoitaa heti

Jos leikkaus on oikea ratkaisu, meillä Helsinki Hospitalissa leikkausaika järjestyy viikossa. Yleensä potilas leikataan, kun särkylääkkeet eivät enää auta tai kun selkään tai jalkaan tulee lihasheikkoutta. Välilevyn pullistuma lannerangassa aiheuttaa paikallista selkäkipua ja säteilykipua jalkaan. Kaularangan pullistuma vastaavasti tuntuu niskakipuna, joka heijastuu käteen. Oireet tuntuvat jomotuksena, pistelynä, puutumisena ja joskus voimattomuutena jalassa tai kädessä.”

2. Neurokirurgi hallitsee koko selkärangan

”Monet ajattelevat, että vain ortopedit tekevät selkäleikkauksia. Neurokirurgit ovat kuitenkin tehneet selkäleikkauksia jo pitkään. Parantunut diagnostiikka, modernit leikkaustekniikat ja hyvät tulokset ovat johtaneet siihen, että potilaita ohjautuu yhä enemmän meille neurokirurgeille. Lisäksi me hoidamme myös kaularankaa: neurokirurgeilla on siis koko selkärangan osaaminen.”

3. Mini-invasiivinen leikkaus säästää kudoksia

”Neurokirurgian vahvuus ovat modernit mikrokirurgiset eli mini-invasiiviset tekniikat. Leikkaus tehdään tervettä kudosta vaurioittamatta: leikkaushaava on vain kolmen sentin mittainen.

Omaa erikoisalaani ovat vaativat selkäkirurgiset toimenpiteet, muun muassa mini-invasiiviset lannerangan luudutusleikkaukset. Esimerkiksi luudutusleikkauksissa ja isommissa selkäleikkauksissa mini-invasiivisista tekniikoista on potilaalle iso hyöty, joka liittyy nopeampaan toipumiseen.”

4. Selkäleikkauksesta samana päivänä kotiin

”Selkäkirurgialla on ollut valitettavasti vähän huono maine: ihmiset saattavat arastella leikkaukseen tuloa, koska pelkäävät hidasta toipumista tai sitä, ettei leikattu selkä palaa entiselleen. Mini-invasiivisesta selkäkirurgiasta toipuminen on nopeaa, ja monilla kivut jäävät leikkauspöydälle.

Mikrokirurginen tähystystekniikka mahdollistaa hoidon päiväkirurgisesti, eli potilas tulee aamulla leikkaukseen ja pääsee kotiin omin jaloin kävellen jo samana päivänä. Sairaalassa ei siis yleensä tarvitse viettää yhtään yötä, ja sairauslomaa tarvitaan vain 3–4 viikkoa.”

5. Kokonaisvaltaista huolenpitoa

”Meidän neurokirurgien lisäksi Helsinki Hospitalin Spine Center -selkäkeskuksessa työskentelee moniammatillinen tiimi kokeneita osaajia. Tunnemme toisemme ja osaamisemme, joten potilas saa meiltä aina kokonaisvaltaista ja räätälöityä hoitoa.

LUE MYÖS: 6 väitettä selkäkivuista: totta vai tarua?

Helsinki Hospitalissa jokainen kirurgi on erikoistunut johonkin: meillä on monta selkäkirurgian osaajaa, joilla on hallussaan vielä jokin tarkempikin suppea erikoisala, esimerkiksi kipukirurgia, eli tiimistämme löytyy kattavasti kaiken tyyppistä osaamista.”


Meillä pääset erikoislääkärin vastaanotolle ilman lähetettä. Kysy lisää tai varaa aika!

 
Jari Siironen
NeurokirurgiLue lisää
Esa-Pekka Pälvimäki
NeurokirurgiLue lisää
Kia Pelto-Vasenius
FysiatriLue lisää
Johan Marjamaa
NeurokirurgiLue lisää
Jussi Antinheimo
NeurokirurgiLue lisää
Leena Kivipelto
NeurokirurgiLue lisää
Elena Haapaniemi
NeurologiLue lisää
Juri Kivelev
NeurokirurgiLue lisää
Juha Pohjola
NeurokirurgiLue lisää
Timo Pohjolainen
FysiatriLue lisää