​Asiakaspalvelu 09 417 00100

Varaa aika
Artikkeli

Artikkeli

 

 

Hoitaja tuntee haavat

8.11.2018 21.31

Haavahoitaja Anne Karisto työskentelee osana moniammatillista tiimiä. ”Välitön konsultointi huippuammattilaisten kesken takaa parhaan mahdollisen hoidon”, hän sanoo.

Anne Karisto on sairaanhoitajan urallaan hoitanut muun muassa useita vuosia rintasyöpäpotilaita ja työskennellyt haavojen sekä arpien hoidossa plastiikkakirurgien kanssa.

Haavanhoito kuulostaa maallikosta yksinkertaiselta, mutta se on tiimityötä, johon tarvitaan moniammatillista osaamista kuten ihotautilääkäriä, verisuoni- ja plastiikkakirurgia, haavahoitajaa sekä jalka- ja toimintaterapeuttia.

”Tällainen moniammatillisuus ei valitettavasti maassamme vielä nykyisin toteudu riittävän kattavasti, vaikka tarvetta olisi”, Anne Karisto sanoo.

Haavan paranemiseen vaikuttavat paljon myös omat elämäntavat, eli oikea ravitsemus, liikunta ja tupakoinnin lopettaminen

Helsinki Hospitalin Haavakeskuksessa hoidetaan esimerkiksi diabeetikoiden jalka- ja säärihaavoja, onnettomuuden ja leikkauksen jälkeisiä haavoja, palovammoja ja amputaatiohaavoja. Tärkeitä huomioitavia asioita haavanhoidossa ovat haavan puhdistus, oikea lämpötila ja kosteustasapaino sekä turvotuksen hoito. Myös oikeiden hoitotuotteiden valinta on erityisen tärkeää.

Haavahoitajan työ on myös kirjaamista, kuvaamista ja mittaamista. ”Haava pitää tuntea ja tunnistaa infektion merkit. Jos haava on pitkään auki, tarvitaan kirurgin konsultaatiota sekä mahdollisia lisätutkimuksia, että haavan tausta saadaan selvitettyä.”

Perussairaudet voivat heikentää paranemista. Ikääntymisen myötä iho ohenee, ja haavojen paraneminenkin hidastuu. Yleisohjeena Anne Karisto sanoo, että ellei haava parane kolmessa viikossa, sitä on syytä tulla näyttämään.

”Näin on varsinkin diabeetikoiden kohdalla. Haavan paranemiseen vaikuttavat paljon myös omat elämäntavat, eli oikea ravitsemus, liikunta ja tupakoinnin lopettaminen”.

Meillä pääset erikoislääkärin vastaanotolle ilman lähetettä. Kysy lisää tai varaa aika! 
Vesa Juutilainen
Plastiikkakirurgi, ortopediLue lisää
Kirsi Isoherranen
Ihotautien erikoislääkäriLue lisää
Jussi Valtonen
Plastiikkakirurgi Lue lisää