​Asiakaspalvelu 09 417 00100

Varaa aika
Artikkeli

Artikkeli

 

 

Vaivaako sisäänkasvanut kynsi? Oikaisujousi on lempeä hoitomuoto

14.11.2018 15.30

Mäntsäläläisen Sari Jäälinojan isovarpaat olivat niin kosketusarat, että jo peiton osuminen varpaaseen herätti hänet öisin. ”Sisäänkasvaneet kynnet tekivät niin kipeää, etten voinut käyttää umpikenkiä. Pelkäsin, että joudun kulkemaan talvellakin sandaaleissa”, Sari kertoo. Hän sai vaivaansa avun kynsien oikaisujousista.

Mäntsäläläinen Sari Jäälinoja kärsi lähes kahden vuoden ajan sietämättömästä isovarpaan kivusta, kunnes löysi vaivaansa avun Helsinki Hospitalin jalkojenhoitajalta.

”Molemmat isovarpaani särkivät. Oikean jalan varpaassa kipu oli niin kova, että aloin olla todella epätoivoinen. Keväällä 2018 varpaani oli jo niin kosketusherkkä, etten voinut käyttää kuin sandaaleita – onneksi oli kuuma kesä! Nukkumaan mennessäni laskostin peiton nilkkojen päälle, ettei reuna vahingossakaan osunut varpaisiini”, hän kertoo.

Sarilla oli ollut kynsiongelmia aiemminkin ja isovarpaissa oli välillä tuntunut jomotusta, mutta vaiva oli mennyt aina itsestään ohi.

”Kun varvaskipu alkoi vaivata jatkuvasti, hain apua jalkojenhoitajalta ja kokeilin kaikkia mahdollisia kotikonsteja. Istuin vessassa desinfiointiaineen ja vanulappujen kanssa, joita hoitaja oli neuvonut työntämään neulalla kynnen alle. Itku silmässä ja varpaat desinfiontiaineesta keltaisina yritin tökkiä vanuja paikoilleen, mutta eihän siitä mitään tullut”, hän muistelee.


Jalkojenhoitaja Marjo Palkeinen sanoo, että hänen työnsä on myös ennaltaehkäisyä: kirurgiselle operaatiolle ei ole tarvetta, jos vaivat hoidetaan ajoissa. Sisäänpäinkääntyneet kynnet saa hoidettua helposti kynnen oikaisujousilla.


”Leikkaus pelotti”

Kipu ajoi Sarin lopulta työterveyslääkärin puheille, ja hän sai lähetteen sisäänkasvaneiden varpaankynsien kirurgisia hoitoja tekevälle lääkärille. Mahdollinen leikkaus kuulosti pelottavalta, mutta kivuntunne oli niin tuskallinen, että Sari oli valmis mihin tahansa.

”Lääkäri oli mukava vanhempi herrasmies, joka katsoi varpaitani ja sanoi, ettei halua pilata niitä, joten kokeile vielä ensin jotain muuta. Hän kertoi, että varvas on leikkauksen jälkeen pitkään arka ja operaatio vaatii sairauslomaa. Ajatus tuntui aika hurjalta ja päätin, etten halua leikkausta.”

Sari surkutteli tilannetta työpaikallaan: pitäisikö talvellakin kulkea sandaaleissa? Työkaveri tiesi kertoa Helsinki Hospitalissa tehtävästä kynnen jousioikaisuhoidosta.

”En ollut kuullutkaan kynsijousista – ja yhä ihmettelen, ettei kukaan tapaamani jalkojenhoitaja tai lääkäri suositellut tätä vaihtoehtoa minulle.”

Sari soitti siltä istumalta Helsinki Hospitaliin ja varasi ajan jalkojenhoitaja Marjo Palkeiselle.

”Sari oli tullessaan hyvin pelokas: näin kuinka häneen sattui. Kynsien reunat olivat kasvaessaan painautuneet kynsivalliin. Oikeassa varpaassa tilanne oli pahempi. Kiinnitin kynsiin titaaniset oikaisujouset, jotka ohjaavat kynnen kasvua oikeaan suuntaan”, Marjo kertoo.


Titaaniset oikaisujouset muotoillaan yksilöllisesti jokaiselle asiakkaalle. Jousilla kynnet nostetaan oikeaan asentoon. Yleensä kynsien korjaantuminen vie puolesta vuodesta vuoteen.


”Kivut jäivät Marjon hoitotuoliin”

”Tunne oli uskomaton, kun särky lakkasi. Olo oli autuas.”

Näin Sari kuvailee ensimmäistä, heinäkuista käyntiään Helsinki Hospitalissa – eikä tahdo oikein vieläkään uskoa, että kipu lähti jo ensimmäisellä hoitokäynnillä.

Marjo Palkeinen kertoo, että Sarin oikeaan isovarpaaseen oli muodostunut kynsipiikki, joka oli painunut pehmytkudokseen. Kynsipiikin aiheuttamaa kipua voi verrata neulalla pistämiseen.

”Yleisimmin sisäänkasvaneen kynnen aiheuttaa vääränlainen omahoito: kun isovarpaiden kynsien kulmat pyöristetään tai leikataan liian lyhyiksi, kynsi voi painua kynsivalliin ja aiheuttaa kivuliaan kynsivallintulehduksen. Tällöin varpaassa tuntuu tykyttävää kipua jopa levossa.”

Sari kertoo, että ensimmäisellä kerralla kynsipiikin poisto vihlaisi hieman, mutta oikaisujousien laittaminen ei tuntunut miltään.

”Oli epätodellista, että kivut katosivat saman tien. Oli mahtava fiilis, kun pystyin taas kävelemään kunnolla, eikä varpaita tarvinnut liikkuessa varoa.”

”Jalkaongelmat alkavat usein jo lapsuudessa”

Marjo Palkeinen on työskennellyt jalkojenhoitajana 25 vuotta. Hän näkee päivittäin vastaanotollaan, mitä virheellinen kynsien leikkaus tai kapeakärkiset kengät voivat tehdä. Kun ahdas kenkä lisää painetta varpaaseen, kynnen malli muuttuu kuperaksi.

”Huonolla ja vääränkokoisella jalkineella aiheutetaan todella paljon jalkaongelmia. Ongelmat alkavat usein jo lapsuudessa. Oman lapseni koulussa vietettiin aikoinaan päivää, jossa vanhemmat oli pyydetty paikalle kertomaan työstään. Laitoin lapset piirtämään oman jalkansa ja lisäämään piirrokseen kasvu- ja käyntivaran. Piirroksista näki, että vain muutamalla lapsella oli oikeankokoiset kengät.”

Lapsen jalka kasvaa sysäyksittäin, ja niinpä alkukesästä ostetut kengät eivät välttämättä ole enää loppukesästä sopivat.

”Sitten kun lapsi sanoo, että kengät puristavat, niin hänelle vastataan, että ei voi puristaa, kun juurihan ne ostettiin. Lapsi ei sitten välttämättä viitsi enää valittaa.”

Iän myötä jalkaholvit laskeutuvat, jolloin jalka levenee ja pitenee. Koon 38 jalka ei välttämättä ole lopunikää kokoa 38.

LUE MYÖS: Jalkojenhoitajan 10 vinkkiä: Näin pidät jalkasi kunnossa


Sari Jäälinoja kertoo, että hänen isovarpaissaan olevat jouset ovat herättäneet paljon kiinnostusta. ”Moni tuttavani on kysellyt hoidosta, ja saankin aina esitellä varpaitani. Jokainen haluaa tietää, tuntuvatko ne. Vastaan, että eivät tunnu missään. En edes huomaa jousien olemassaoloa.”


”Asiakkaalle tehdään yksilölliset titaanijouset”

Kun kynsiongelma on jo päässyt syntymään, on kynnen oikaiseminen jousella yksi tehokkaimmista lempeistä hoitokeinoista. Marjo Palkeinen sanoo, että turhan usein ihmiset kärsivät kivusta ja rajoittavat liikuntaansa jopa vuosia.

”Olen laittanut oikaisujousia koko työurani ajan, ja saan edelleen parhaat fiilikset siitä, kun pitkään kärvistellyt asiakas vapautuu kivuistaan. Ihmiset kiittelevät hoitoa myös siitä, ettei sairauslomaa tarvita.”

Marjo kertoo muotoilevansa jokaiselle asiakkaalle yksilöllisesti tämän kynsiin sopivat titaanijouset, jotka pujotetaan kynsien alle: sisäänkasvaneet kynnet nostetaan jousilla oikeaan asentoon. Titaanilanka kiinnitetään kynteen valokovetteisella muoviseoksella, joten jousi ei ota kiinni kenkään tai sukkaan.

”Jousta siirretään kynnen kasvun mukaan noin 6-8 viikon välein. Uusi isovarpaan kynsi kasvaa täyteen mittaansa vuodessa, joten hoito kestää kynnen sisäänkasvusta riippuen puolesta vuodesta vuoteen.”

Sari Jäälinoja aikoo jatkaa oikaisuhoitoa niin kauan kuin tarve on – todennäköisesti vuoden verran.

”Nykyisin olen vain nauttinut Marjon hoidosta, joka on samalla hemmottelua jaloille. Tunnin aikana hän laittaa jalat kylpyyn, hoitaa muutkin kynnet ja ihomuutokset sekä lopuksi rasvaa ja hieroo. Kevein jaloin on ihana lähteä kotiin.”

 

Varaa aika jalkojenhoitaja Marjo Palkeisen vastaanotolle tai kysy lisää!
 
 
 
Vesa Juutilainen
Plastiikkakirurgi, ortopediLue lisää
Kirsi Isoherranen
Ihotautien erikoislääkäriLue lisää
Jussi Valtonen
Plastiikkakirurgi Lue lisää