​Asiakaspalvelu 09 417 00100

Varaa aika
Artikkeli

Artikkeli

 

 

Hoitajat kertovat: Näin valmistaudut leikkaukseen

11.1.2019 16.19

Pelkkä ajatus leikkaukseen joutumisesta pelottaa monia. Useimmiten jännitys kuitenkin helpottaa, kun tietää ennakkoon, mitä ennen leikkausta tapahtuu. Kunnollinen valmistautuminen myös pienentää riskejä ja nopeuttaa toipumista, kertovat Helsinki Hospitalin sairaanhoitajat Maarit Rastas ja Susanna Tontti.

Leikkauspalveluneuvoja, sairaanhoitaja Maarit Rastas ja leikkaussalissa työskentelevä vastaava hoitaja Susanna Tontti tietävät pitkällä kokemuksellaan, että mitä paremmin potilas on selvillä leikkauksen kulusta, sitä helpommin valmistautuminen käy – ja pahimmat pelotkin kaikkoavat.

”On luonnollista, että useimpia potilaita leikkaukseen tulo jännittää kovastikin, onhan toimenpide ainutlaatuinen tilanne. Meillä on aina aikaa kuunnella. Kun potilas tulee aamulla leikkaukseen, hän vaihtaa sairaalavaatteet ja sitten keskustelemme mahdollisista peloista, huolista ja murheista – kaikesta, mikä häntä askarruttaa”, Maarit Rastas kertoo.

Tässä hänen ja Susanna Tontin neuvot leikkaukseen valmistautuvalle.

Omega-3-rasvahappojen käyttö lopetettava viikko ennen leikkausta

Maarit Rastas: ”Kun leikkauspäivä on päätetty, kartoitamme perusteellisesti potilaan voinnin ja yleiskunnon. Käymme läpi hänen lääkityksensä, sairautensa sekä vitamiinilisien ja mahdollisten omega-3-tuotteiden käytön.

Potilaan säännöllisesti nauttimat suuret määrät kalaöljyvalmistetta voivat pahimmillaan johtaa siihen, että leikkauspäivää pitää siirtää. Omega-3-rasvahappojen käyttö lisää verenvuotoriskiä, joten niiden syömisessä pitäisi olla vähintään viikon tauko ennen leikkausta.

Ohjaamme potilaan myös jatkotutkimuksiin ennen leikkausta, jos niihin on tarvetta.”

Potilaan ei tarvitse itse muistaa kaikkia hoitotietojaan

Maarit Rastas: ”Helsinki Hospital kuuluu kansalliseen potilastiedon arkistoon Kantaan. Kysymme potilaalta lupaa hänen tietojensa käyttöön: palvelusta näemme kaikkien muiden terveydenhuollon yksiköiden hänestä tallentamat potilastiedot.

Joskus potilaat eivät ihan tarkalleen muista, mitä kaikkia lääkkeitä heillä on käytössään. Kannasta etsimme nämä tiedot, ja tarvittaessa kysymme lisää omaisilta.”

LUE MYÖS: Kärsitkö piinaavasta selkäkivusta, joka hankaloittaa päivittäistä elämääsi? Näin nopeasti huippukirurgin leikkaukseen voi päästä

Leikkaukseen pitää tulla tyhjällä vatsalla

Susanna Tontti: “Potilaan tulee paastota eli olla ravinnotta ennen leikkausta. Edellisenä päivänä potilas saa vielä syödä ja juoda normaalisti, mutta puolen yön jälkeen hänen tulee olla ravinnotta. Paastolla pyritään vähentämään mahalaukun sisältöä.

Paaston noudattamatta jättäminen voi johtaa leikkauksen peruuntumiseen tai siirtämiseen toiseen ajankohtaan. Diabeetikoiden leikkaukset tehdään aina päivän ensimmäisenä, jotta potilaan sokeritasapaino pysyisi mahdollisimman normaalina.”

Päiväkirurgisesta leikkauksesta illaksi kotiin

Maarit Rastas: ”Suurin osa Helsinki Hospitalissa tehtävistä leikkauksista on päiväkirurgisia, joten sairaalaan tullaan vasta leikkauspäivän aamuna ja kotiudutaan illalla.

Meillä on tarkat kriteerit potilaan kotiuttamisessa: hänellä täytyy olla aikuinen hakija ja myös kotona on oltava aikuinen ihminen, joka on potilaan seurana yön yli. Leikkauksen jälkeen tarkistamme, että tietyt elintoiminnot – kuten syöminen, juominen ja vessassa käynti – onnistuvat, potilaalla ei ole pahoinvointia ja kivut ovat hallinnassa.

Vuodeosastolle voi jäädä tarvittaessa yöksi, jos potilaalla ei ole aikuista ihmistä kotona tai hän tuntee olonsa turvallisemmaksi sairaalassa.”

LUE MYÖS: Oletko harkinnut leikkausta yksityissairaalassa? Näin rahoitat operaation joustavasti

Korut ja kynsilakat pois – tärkeintä on potilasturvallisuus

Susanna Tontti: ”Potilasturvallisuus on yhteistyötä ammattihenkilöiden ja potilaan välillä. Leikkaukseen tulevalla potilaalla ei saa olla koruja tai muita metallisia lävistyksiä. Metalli ja leikkauksissa käytettävät sähkölaitteet voivat aiheuttaa turvallisuusriskin. Kynsilakat ja geelikynnet tulee poistaa, jotta sormenpäähän laitettava veren happipitoisuuden mittari antaisi oikeita arvoja. Ne ovat myös infektioriski potilaalle. Meikkiä tulee myös välttää, koska potilaan vointia seurataan myös ihon värin perusteella.”

Maarit Rastas: ”Pelkopotilas voi saada myös rauhoittavaa esilääkitystä: anestesialääkäri ja leikkaava kirurgi tapaavat potilaan aina ennen toimenpidettä. Sairaalan moniammatillinen hoitotiimi on potilaan tukena koko leikkauspäivän ajan.”

Moniammatillinen yhteistyö takaa parhaan hoidon

Susanna Tontti: ”Helsinki Hospitalissa leikkauksia tekevät oman alansa huippukirurgit. Leikkaussalissa potilas on kaiken keskipisteenä: yhteistyö anestesialääkärin, kirurgin ja sairaanhoitajien välillä on sujuvaa ja takaa laadukkaan hoidon.

Kaikki selkäleikkaukset tehdään yleisanestesiassa. Meillä on leikkaussalissa käytössämme tarkistuslista, jonka jokaisen kohdan käymme potilaan kanssa huolellisesti läpi ennen nukuttamista. Samoja asioita tarkistetaan useaan kertaan päivän aikana. Tällä varmistamme leikkauksen turvallisen etenemisen. Leikkauksen jälkeen potilas siirretään sängyllä heräämöön, josta hän myöhemmin kotiutuu kaikkien kotiutuskriteereiden täytyttyä.

Potilailta tulee paljon kiitosta, kuinka helposti ja nopeasti leikkausprosessi sujui ja miten ennakkoon pelätystä toimenpiteestä jäikin positiivinen kokemus. Positiivinen palaute kertoo onnistumisesta työssä ja tuottaa hyvää mieltä.”