​Asiakaspalvelu 09 417 00100

Varaa aika
Artikkeli

Artikkeli

 

 

Erikoislääkäri neuvoo: Yhdeksän kymmenestä rintasyöpään sairastuneesta selviytyy

20.3.2017 11.29

Oletko löytänyt rinnastasi kyhmyn? Tai onko sinulta löydetty syöpäkasvain, ja haluat kuulla, millaisia hoitokeinoja sen parantamiseksi on? Entä mitä tehdä, jos kainalosta poistettujen imusolmukkeiden takia käsivarsi turpoaa ja haittaa elämää? Moni rinnanpoiston kokenut puolestaan haluaa tietää, millä tavalla uuden rinnan voisi saada. Rintasyöpään liittyy paljon kysymyksiä sekä ennen leikkausta että vuosia sen jälkeen. 

Plastiikkakirurgian erikoislääkäri Sinikka Suominen: ”Jokaista naista voi auttaa”

Olen erikoistunut sekä yleiskirurgiaan että plastiikkakirurgiaan ja hoitanut rintasyöpään sairastuneita naisia yli kaksikymmentä vuotta. Huoli sairastumisesta ja syöpädiagnoosi tulevat ihmisille sokkina. Lääkärinä minun tehtäväni on rauhoittaa potilasta: kukaan ei kuole nyt, eikä ketään pidä leikata paniikissa.

Rintasyövän hoito on kehittynyt nopeasti, ja peräti yhdeksän kymmenestä siihen sairastuneesta naisesta selviytyy. Kun asiakas tulee vastaanotolleni, selvitän ensimmäiseksi, onko kaikki tarvittava tutkittu vai tarvitaanko vielä mammografiaa, ultraäänitutkimusta, koepalaa tai magneettikuvaa.

Minun luokseni Helsinki Hospitaliin voi tulla rintasyövän kaikissa vaiheissa: jos on löytänyt rinnastaan kyhmyn tai haluaa kuulla niin kutsutun toisen mielipiteen. Rintasyövän jälkeen saatetaan tarvita korjausleikkauksia.

Jos koko rinta joudutaan poistamaan, suurin osa potilaista toivoo, että sen tilalle rakennetaan uusi, joko heti rintasyöpäleikkauksen yhteydessä tai myöhemmin. Sellaisen voi rakentaa joko vatsan, selän tai reiden kudoksesta ja samalla nostaa tai muokata myös toista rintaa, jotta rinnoista tulee symmetriset.

LUE MYÖS: Uusi rinta voidaan rakentaa reiden tai vatsan ihosta

Erityisosaamistani ovat imusolmukesiirrot. Ne auttavat naisia, jotka ovat menettäneet rintasyöpäleikkauksessa kainalon imusolmukkeet ja kärsivät käsivarren turpoamisesta. Imusolmukesiirrossa irrotan potilaan vatsasta imusolmukkeita ja siirrän ne mikrokirurgista tekniikkaa käyttäen kainaloon. Näin käsivarren nestekierto paranee ja elämää haittaava turvotus vähenee. Käyn paljon maailmalla luennoimassa tästä aiheesta.

Lääkärinä on aina ilo nähdä, miten moni potilas saa apua hankalaan vaivaansa.

Rintasyöpään liittyy monenlaisia pelkoja. On tavallista, että juuri syövästä kuullut nainen haluaa heti leikkauttaa koko rinnan tai molemmat pois. Useimmissa tapauksissa näin rajulle leikkaukselle ei ole lääketieteellistä perustetta.

LUE MYÖS: Meillä olet hyvissä käsissä: Tutustu palveluihimme!

Minun filosofiani on tarjota potilaalle kaikki tarvittava tieto, jotta hän pystyy tekemään parhaan mahdollisen päätöksen. Toisinaan potilaalle on parasta mennä leikattavaksi julkiseen terveydenhoitoon, joskus taas tulla meille. Meillä hän voi itse valita lääkärinsä ja hoitoaikataulunsa.

Käy potilas sitten luonani kerran tai koko hoitopolun, minun tehtäväni on valottaa hänelle eri vaihtoehtoja, vertailla toimenpiteiden hyötyjä ja haittoja sekä ehdottaa juuri hänelle sopivinta ratkaisua.

Sinikka Suominen
Plastiikkakirurgian erikoislääkäri

Meillä pääset erikoislääkärin vastaanotolle ilman lähetettä. Kysy lisää tai varaa aika!

 

 

 

 
Sinikka Suominen
PlastiikkakirurgiLue lisää
Maija Kolehmainen
PlastiikkakirurgiLue lisää
Tiina Strengell
PlastiikkakirurgiLue lisää