​Asiakaspalvelu 09 417 00100

Varaa aika
Artikkeli

Artikkeli

 

 

Jääkiekkoilija koki kaksi selkäleikkausta – ja palasi jäälle entistä vahvempana

4.5.2017 15.01

Ammattiurheilijan työ antaa paljon – mutta kyllä se ottaakin. Jääkiekkoilija Matti Lamberg, 24, on kokenut lyhyen ajan sisällä kaksi selkäleikkausta. Nyt kaikki on hyvin ja ura jatkuu.

Ei uskoisi, että Matti Lambergia pidetään kiihkeäluontoisena jääkiekkoilijana. Mies puhuu vuolaasti, mutta harkitusti. Välillä hän jää tuijottelemaan miettiväisenä kaukaisuuteen. ”Kovat kokemukset ovat varmasti rauhoittaneet minua. Malttia on entistä enemmän. Olen oppinut, että ellei itse pidä huolta itsestään, ei sitä tee kukaan muukaan.” Ammattiurheilijakaan ei ole kone. Ja vaikka olisikin, myös konetta pitää välillä huoltaa.

Vahva tiimi kuntoutumisen takana

Jos kahden vuoden sisällä joutuu kahdesti leikkauspöydälle, ei palaudu hetkessä takaisin jääkiekkoilijaksi, mukautumaan pelirytmiin, ottamaan vastaan rasitusta ja iskuja. Kuntoutumisprosessi on silloin pitkä.

”Kivut selässäni alkoivat syksyllä 2014 kuormittavan harjoittelun seurauksena. Kun kivut äityivät niin pahoiksi, että yöunet katosivat, pääsin leikkaukseen parin päivän sisällä”, Lamberg kertoo.

Helsinki Hospitalin neurokirurgi Juha Pohjola (kuvassa vasemmalla) on leikannut useita jääkiekkoilijoita. Hoitopäätös tehtiin yhdessä Matti Lambergin silloisen joukkueen HIFK:n lääkäreiden Petri Heleniuksen ja Sami Hämäläisen kanssa. Jälkihoidossa Matti Lamberg kävi kuukausien ajan kerran viikossa Helsinki Hospitalin fysiatrin Timo Pohjolaisen (kuvassa oikealla) vastaanotolla. ”Ensimmäisen leikkauksen jälkeen olin lähes kivuton. Kuntouduin ja ehdin pelata kolme peliä. Sitten otettiin kontrollikuvat, joista selvisi, että välilevynpullistuma selässä vaatisi toisen leikkauksen.”

LUE MYÖS: Erikoislääkäri neuvoo: Leikkaushoitoa vaativa välilevyn pullistuma kannattaa hoitaa heti

Päämäärä vie eteenpäin

Matti Lambergin selkä leikattiin uudelleen puoli vuotta ensimmäisen leikkauksen jälkeen.

”Tilanne oli psyykelleni haastava. Ei ole itsestään selvää palata takaisin kentille. Jääkiekko on minulle sekä intohimo että työ. Parhaat vuoteni olisivat vasta edessä.”

Kuntoutumisaikanaankin Lamberg eli huippu-urheilijan rytmissä ja liikkui minkä pystyi, vaikka treenit olivatkin erilaiset, mihin hän oli tottunut. Hän lähti aamuisin pitkälle sauvakävelylle, piipahti kaupungilla lounaalla, palasi kotiin levähtämään hetkeksi, lähti sitten vesijuoksemaan. Turhautumisen tunteilta ei pitkän kuntoutumisen aikana voinut välttyä.

”Vaikka minulla on kiehahtava temperamentti, olen hyvin päämäärätietoinen. Se vie eteenpäin. Silti välillä epäilin, pystyisinkö palaamaan jäälle.”

Mukaan tuli myös kilpajuoksu ajan kanssa: pääsisikö hän jäälle koko kautena? Paras mahdollinen asiantuntija-apu ja oma vahva tahto tuottivat kuitenkin tulosta. Lamberg luisteli kauden loppupuolella takaisin kaukaloon.

Meillä olet hyvissä käsissä: Tutustu palveluihimme!

 

 

Haave on pysyä terveenä

”Nyt kuntoni on parempi kuin se on ollut pitkään aikaan. Olen vahvalla pohjalla. Minun on vain luotettava siihen, että päivittäinen työ kantaa satoa. Pikavoittoa ei minun historiallani voi odottaa”, Lamberg sanoo.

Hän treenaa jäällä kolmesti viikossa ja tekee lisäksi neljä tai viisi fysiikkaharjoitusta.

”Tulevaisuuden haaveeni on pysyä terveenä ja saada nauttia lajista mahdollisimman pitkään. Lähivuodet näyttävät suunnan. Haluan jonakin päivänä pelata Pohjois-Amerikassa, mutta se voi tässä vaiheessa vaatia parin sivuaskeleen ottamista.”

Toipuessa ja sauvakävellessä on ollut myös aikaa ajatella elämää laajemmin.

”Minulle on iso juttu, että pystyn elämään normaalisti, pelaamaan esimerkiksi jalka- tai sulkapalloa, harrastamaan kuin kuka tahansa aktiivinen nuori mies. Elämä ei saa olla pelkkää suorittamista.”

Lamberg katsoo ikkunasta kauas – hyvin kauas.

”Tavoitteeni on, että kun joskus lopetan, kävelen kaukalosta pois omin jaloin. Sitä ennen katson kaikki kortit loppuun asti.”

LUE MYÖS: Jääkiekkoilija Niklas Hagman: “Olen onneksi toipunut normaalisti”

Matti Lamberg pelaa nykyään Porin Ässissä. Hänestä kertova juttu ilmestyi Helsinki Hospitalin Hyvissä käsissä -asiakaslehdessä heinäkuussa 2016.

Meillä pääset erikoislääkärin vastaanotolle ilman lähetettä. Kysy lisää tai varaa aika!

 

 
Jari Siironen
NeurokirurgiLue lisää
Esa-Pekka Pälvimäki
NeurokirurgiLue lisää
Kia Pelto-Vasenius
FysiatriLue lisää
Johan Marjamaa
NeurokirurgiLue lisää
Jussi Antinheimo
NeurokirurgiLue lisää
Leena Kivipelto
NeurokirurgiLue lisää
Elena Haapaniemi
NeurologiLue lisää
Juri Kivelev
NeurokirurgiLue lisää
Juha Pohjola
NeurokirurgiLue lisää
Timo Pohjolainen
FysiatriLue lisää