​Asiakaspalvelu 09 417 00100

Varaa aika

 

Sairastuin melanoomaan, ja yhtäkkiä olin potilas omassa sairaalassani

9.5.2017 10.00

Olen Helsinki Hospitalin varatoimitusjohtaja. Sairastuin melanoomaan, ja yhtäkkiä olin hoidettavana omalla työpaikallani. Nyt kerron, miltä se tuntui ja miten kokemus muutti minua.

25.5.2015

Tulen muistamaan tämän päivämäärän aina. Välillä tuntuu, että elämäni jakautuu aikaan ennen ja jälkeen tuon päivän. Minulta löydettiin melanooma.

Työpäiväni olivat kiireisiä, koska olimme perustamassa haaveidemme sairaalaa Helsinki Hospitalia. Kun rakentaa sairaalan alusta asti, kyse ei ole mistään pienestä projektista. Onneksi saimme mukaan alusta asti huipputason tiimin. Halusimme luoda sairaalan, jossa tarjotaan potilaille yksilöllistä ja korkeatasoista hoitoa. Toteutin siis täyspäiväisesti unelmaani, enkä liiemmin ehtinyt keskittyä muihin asioihin. Saatikka luomiin omassa selässäni.

Nyt istun täällä Helsinki Hospitalissa lääkärimme vastaanottohuoneessa. Patologin lausunto on tullut. Lääkäri katsoo minua rauhoittavasti ja sanoo: Sinulla on melanooma.

Olemme molemmat aivan hiljaa ja tuijotamme toisiamme. Edessä on leikkaus. Leikkaussalissa selän aluetta tutkitaan isommalla marginaalilla sekä pituus- että syvyyssuunnassa.

Minä tuijotan häntä pöyristyneenä. Tikittävä aikapommi, sellainen olo minulla on.

Kävelen hoitajien luo sopimaan leikkausajan. Kesäkuun kolmas. Selvä.

Huh, joudun odottamaan leikkausta vain viikon. Meillä Helsinki Hospitalissa erikoislääkärille pääsee yhdessä päivässä ja leikkaus pystytään tekemään viikon sisällä.

28.5.2015

Helsinki Hospital, Heli Vähäsilta, Maija Parkkali 800px

Viikko ennen melanoomaleikkausta kuluu töissä. Normipäiväthän pitävät meitä ihmisiä pystyssä. Päässäni pyörii kuitenkin yksi kysymys: miksi en tutkituttanut luomiani ajoissa? Onneksi työkaverini Maija Parkkali lohduttaa ja jaksaa kuunnella pelkojani.

3.6.2015

Leikkaus sujuu hyvin. Minulle ei tehty ihooni siirrettä, koska elettyä elämää löytyy kyljestäni sopivasti. Muistan joskus kokeneen plastiikkakirurgin sanoneen, että älkää naiset välittäkö, että on vähän ylimääräistä, on sitten esimerkiksi rintasyövän jälkeisissä korjausleikkauksissa mistä ottaa.

Meillä Helsinki Hospitalissa tehdään paljon tätä korjaavaa plastiikkakirurgiaa, johon päädytään sairauden, vamman tai synnynnäisen epämuodostuman vuoksi. Esteettistä kirurgiaa meillä ei tehdä.

10.06.2015

Melanoomaleikkauksesta toipuminen sujuu loppujen lopuksi nopeasti. Patologin lausunnon saaminen kesti viikon ja tuloksen kuulen jälkitarkastuksessa meillä Helsinki Hospitalissa. Melanooma ei ollut levinnyt paikallisesti eli sitä ei löytynyt minusta poistetussa ihossa.

Minulta pääsee itku, olen niin helpottunut.

Menen vielä imusolmuketutkimukseen, joka tehdään ultraäänellä. Odotettavissa on kontrollikäyntejä viiden vuoden ajan.

14.08.2015

Huomaan muuttuneeni. Jos sairaalamme Helsinki Hospitalin kehittäminen on ollut minulle kahden vuoden ajan sydämenasia, on se sitä sairastuttuani entistä enemmän.

Kun minusta tuli potilas, näkökulmani elämään muuttui. Teen nykyään tikusta asiaa, kun odotustilassamme istuu potilas. Tarjoan kahvia ja usein alamme jutella. Jos voin jotenkin auttaa hänen olotilaansa, teen sen mielelläni.

25.10.2016

Helsinki Hospital, Heli Vähäsilta, Esa-Pekka Pälvimäki 2

Leikkauksesta on kulunut nyt yli vuosi. Virallisesti minut todetaan terveeksi vasta toukokuussa 2020. Silloin tämä melanooma on selätetty. Toki tästä sairaudesta tuli minulle elinikäinen seuralainen. Ihomuutoksia joudun tarkkailemaan lopun ikääni.

Minä olin potilaana ainutlaatuisessa tilanteessa, kun työskentelen lääkärien ja hoitajien keskellä Helsinki Hospitalissa. Saatoin aina kysellä asioista, jotka mietityttivät. Silti minullakin oli syviä epätietoisuuden hetkiä ja tuntui, että pää oli täynnä kysymyksiä, joihin ei ikinä löydy vastausta.

Myös potilaalla täytyy olla oikeus jankuttaa ja kysyä samoja asioita kerta toisensa jälkeen. Ja lääkärillä täytyy olla aikaa vastata. Potilaana on vaikea olla reipas ja itsevarma.

26.10.2016

Eräs nainen pysäytti minut kadulla ja kertoi lukeneensa blogiani. Nainen kysyi, mitä sairaus minulle opetti. Tässä yksi oppimistani asioista:

Minä vitkuttelin. Älä jää odottamaan, jos joku luomi haittaa. Älä jää odottamaan, jos vastausta ei kuulu. Ole itse aktiivinen.

 

Meillä pääset erikoislääkärin vastaanotolle ilman lähetettä. Kysy lisää tai varaa aika!

 

 
Kirsi Isoherranen
Ihotautien erikoislääkäriLue lisää
Vesa Juutilainen
Plastiikkakirurgi, ortopediLue lisää
Patrik Lassus
PlastiikkakirurgiLue lisää